СОКОЛАЦ- Тражи се рјешење за оживљавање рада аутобуске станице

485

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да се проблем престанка рада Аутобуске станице „Аутохерц“ у овој локалној заједници покушава што прије ријешити у договору са власником истоимене превозничке фирме са сједиштем у Грудама.

Грађани Сокоца примили су са огорчењем вијест да је Аутобуска станица „Аутохерц“ на Сокоцу престала са радом 5. јануара и чекају да се нађе купац за овај објекат јер су превозници приморани да путнике чекају у близини станице.

Бјелица је подсјетио да је прије непуних 14 година „Аутохерц“ купио на лицитацији Аутобуску станицу на Сокоцу јер је била у стечају и у надлежности Владе Републике Српске, те да је Подружница „Аутохерца“ на Сокоцу управљала станицом и превозила путнике и ђаке, за шта је имала уговор.

Бјелица је навео да је супруга бившег директора соколачке радне јединице „Аутохерца“ основала сопствену фирму за превоз „Срнахерц“ и да је потом од Министарства просвјете и културе Републике Српске добила сагласност за превоз ученика основне школе у Сокоцу, а од Скупштине града Источно Сарајево још неке линије.

„Овим је Аутохерц остао без линија што је утицало на рад Аутобске станице у Сокоцу“, навео је Бјелица у саопштењу.

Бјелица је додао да је обавијештен да је постигнут договор да новоосновани „Срнахерц“ из Сокоца купи Аутобуску станицу у Сокоцу од „Аутохерца“.

„Договор очигледно није постигнут и овај спор превозника највише погађа грађане Сокоца, оне који пресједају у Сокоцу, али утиче и на углед Сокоца“, оцијени је начелник Бјелица.

Он је нагласио да ће као начелник општине, заједно са администрацијом коју води, уложити максималан напор да се изнађе рјешење и да Аутобуска станица настави са радом, те додао да је ступио у контакт са власником превозничке фирме „Аутохерц“.

Према његовим ријечима, планом је предвиђено постојање аутобуске станице и никакве намјере прекомпоновања или промјене дјелатности на овој локацији нису могуће.

Бјелица је апеловао на све стране да имају разумијевања за интересе грађана Сокоца и да схвате важност рјешавања овог проблема.

Миро Палац, власник Аутобуске станице „Аутохерц“ на Сокоцу, херцеговачки бизнисмен и директор истоимене превозничке фирме са сједиштем у Грудама, рекао је за Срну да је економско стање разлог затварања Аутобуске станице на Сокоцу.

„Било је ту неких кашњења у плаћању превоза, а појавио се и нови превозник, тако да ту немају шта радити двије фирме“, рекао је Палац.

Он истиче да је фирма на Сокоцу економски пословала у минусу, да су пола године покушавали да поправе економско стање, али безуспјешно, и да је локалној управи на Сокоцу, граду Источно Сарајево и свим превозницима који су користили услуге ове станице најављено да се прекида рад станице почетком јануара.

Палац је потврдио да је Аутобуска станица „Аутохерца“ на Сокоцу на продају и да су у току преговори са неким фирмама заинтересованим за куповину.

„Са радницима је постигнут договор и до њих није. Људи су прекрасни“, истакао је Палац.

Аутобуску станицу на Сокоцу била је у власништву општине Соколац до 1. априла 2007. године, а потом ју је купила превозничка фирма „Аутохерц“ са сједиштем у Грудама.

/Срна/