СОКОЛАЦ- Уручене погаче за рану прихрану пчела по регресираној цијени

475

Члановима соколачког Удружења пчелара „Гласинац“ подијељене су погаче за рану прихрану пчела по регресираној цијени, захваљујући Аграрном фонду Источно Сарајево, који је обезбиједио 3.300 КМ за тај вид помоћи за 90 пчелара.

Секретар овог удружења Славиша Кнежевић рекао је данас Срни да су из тих средстава набавили 3.100 килограма погача и испоручили их пчеларима који су плаћали по једну КМ, умјесто двије КМ по килограму.

Кнежевић је истакао да се за овај вид помоћи пријавило око 90 соколачких пчелара и да ће сутра бити испоручене погаче онима који нису стигли да их преузму данас.

Он је напоменуо да је додатна средства обезбиједило Удружење послије захтјева упућеног Аграрном фонду, који је у новембру прошле године као помоћ пчеларима одборио 3.300 КМ.

Ријеч је, навео је Кнежевић, о стимулативним такозваним ес-погачама, које су благовремено испоручене, јер оне управо у ово доба, раном прихраном, стимулишу пчелиње легло.

„У зимском периоду је најбољи удио пчелара да друштвима обезбиједе мир уз повремену контролу количине хране, провјеру правилног распореда и да их по потреби прихране ес-погачама“, рекао је секретар соколачког удружења.

Он је нагласио да су на данашњем скупу на отвореном, чланови Удружења упознати о подацима из годишњег извјештаја о раду у прошлој и планом рада за ову годину, како би избјегли окупљања великог броја чланова у затвореном због епидемиолошке ситуације.

Удружење пчелара „Гласинац“, основано 2001. године, окупља око 120 пчелара који располажу пчелињим заједницама којих укупно има 3.500.

Душко Крајишник, који се седам година бави пчеларством као додатном дјелатношћу, у свом пчелињаку у Кнежини код Сокоца има 31 кошницу, задовољан је цијеном погача и тврди да су стигле у право вријеме.

/Срна/