СОКОЛАЦ- У Тбилисију о искуствима и проблемима у производњи зелене енергије

164

Представници општине Соколац Милијана Иванић и Младена Ерић учествовале су у Тбилисију на скупу „Могућности за обновљиву енергију на локалном нивоу“ на којем су изнијеле искуства и проблеме који стоје на путу ка декарбонизацији и производњи зелене енергије у овој локалној заједници.

Иванићева, која је носилац сарадње са Њемачком развојном агенцијом /ГИЗ/ на пројекту Заједнице обновљивих извора, рекла је да су на овом скупу изложена искуства Сокоца и активности које спроводе како би повезали спортску дворану, зграде школа, те потенцијално и друге јавне објекте у заједницу обновљивих извора.

Она је додала да је ријеч о постављању соларних панела на кров дворане, те топлотних пумпи које ће производити типлотну енергију за објекте.

Активности ће трајати наредних годину дана, а исход је израђена студија изводљивости за одабрану пројектну идеју са јасним моделима финансирања који ће бити примјенљиви у успостављању и функционисању будућих пројеката заједница обновљиве енергије.

Циљ скупа чији је организатор „Конектив ситис“, била је анализа изазова у домену обновљиве енергије и енергетске ефикасности у општинама и градовима, дефинисање могућих рјешења за будуће планирање, као и размјена искустава учесника.

Основна идеја догађаја је да окупи градове и општине из региона Југоисточне Европе који се суочавају са изазовима у области обновљиве енергије и који су мотивисани да стекну знање и искуство у погледу обновљиве енергије и енергетске ефикасности.

За вријеме тродневног догађаја презентовани су примјери добре праксе и пројектне идеје које су припремиле општине.

Представљени су фактори успјеха, опције финансирања, потенцијал за трансфер знања, идентификовани су постојећи проблеми у општинама, као и потенцијална рјешења за ове проблеме.

Учесници су утврђивали елементе пројектне идеје за коју ће се припремити сажетак пројекта – концепт нота „Развој одрживог финансијског концепта за успоствљање и дјеловање енергетских пројеката у заједницама“.

Општина Соколац била је једина из Републике Српске на скупу на којем су били и представници града Мостара, затим општина Каваја, Росковец и Тирана из Албаније, Хамбурга из Њемачке, Хони, Кутаиси, Поти, Сенаки, Тбилиси и Вани из Грузије, Балти и Кишињев из Молдавије, Цетиња из Црна Гора, те Институт за албанске општине и Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије.

/Срна/