СОКОЛАЦ- У четвртак научни скуп „Хајдуци у српској историји и памћењу“

356

Научни скуп „Хајдуци у српској историји и памћењу“ биће отворен у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца у четвртак, 10. августа, у оквиру манифестације „Теби, горо Романијо“, речено је Срни у соколачкој Установи за културу „Перо Косорић“.

Научни скуп ће у 10.00 часова отворити начелник општине Соколац Милован Бјелица и потпредсједник Матице српске Јован Делић.

На првој сесији овог скупа која почиње у 10.30 часова о теми „Хајдуци у Угарској од друге половине 15. до 18. вијека“ говориће Ференц Немет, историчар културе и професор на Универзитету у Новом Саду, док ће професор Нада Трифковић из Београда говорити о теми „Улога и активности хајдука на Балкану током Бечког рата/1683-1699/“.

Професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду Јован Делић одржаће предавање о Баји Пивљанину у „Горском вијенцу“, а млади историчар, сарадник Филозофског факултета у Осијеку Вељко Максић о теми „Статус хајдука на славонско-сремском простору током 18. века“.

Друга сесија научног скупа почеће од 12.00 часова предавањем доктор Радомира Ј. Поповића са Историјског института у Београду о теми „Хајдучији у Мачви за време Првог и Другог српског устанка /1804–1815/“.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић
говориће о теми „Харамбаша Стојан Ковачевић и његово доба“, а професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић о теми „Од Милана до Јове, Раде и Вида – устаничка крв Милановића“.

Жарко Лековић са Историјског института Црне Горе одржаће предавање о теми „Хајдуци из Старе Херцеговине у борбама за слободу“.

Према програму научног скупа „Хајдуци у српској историји и памћењу“, трећа сесија почеће од 15.00 часова предавањем професора Цетињске богословије Будимира Алексића о теми „Хајдуци у српским епским пјесмама на народну„.

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић говориће о теми „Посљедњи хајдуци на тромеђи Босне, Лике и Далмације – друга половина и крај 19. вијека“.

Црногорски историчар и сенатор Универзитета Црне Горе Раденко Шћекић бесједиће о теми „Значај хајдука у очувању националне свијести и борбеног духа народа“.

Професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Драженко Ђуровић одржаће предавање о теми „Хајдучија код Срба у образовном систему БиХ 1958. до 1974. Начин приказивања и политичке рефлексије“.

Организатор научног скупа је соколачка Установа за културу „Перо Косорић“ у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада. Покровитељ је општина Соколац.

/Срна/

фото: Palelive.com