СОКОЛАЦ- Влада Српске одобрила средства за реконструкцију женског рехабилитационог од‌јељења

121

Влада Републике Српске одобрила је средства за реконструкцију Женског рехабилитационог од‌јељења Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу, за шта је процијењена вриједност радова око 150.000 КМ са ПДВ-ом, чиме ће бити створени много бољи услови за боравак 27 трајно смјештених пацијената, рекао је Срни вршилац дужности директора ове установе Драган Булајић.

Булајић је додао да ће радови на утопљавању објекта израдом топле фасаде, на замјени вањске столарије и осталих радова на и око објекта овог од‌јељења у кругу Специјалне болнице за психијатрију почети послије тендерске процедуре и бити завршени за тридесетак дана, након увођења извођача у посао.

„Средства за реконструкцију овог од‌јељења нам значе много, јер се у њему налази 27 углавном хроничних сталних пацијената старије животне доби, којима желимо обезбиједити што боље услове за боравак“, рекао је Булајић.

Он је истакао да је Женско рехабилитационо од‌јељење једино које до сада нису успјели да реконструишу, а које изискује веће трошкове за одржавање и загријавање у зимском периоду.

Булајић је подсјетио да је ова установа прошле године први пут од када постоји добила грант од 300.000 КМ од Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите и захваљујући тим средствима створени су још бољи услови за боравак пацијената у овој болници.

Специјална болница за психијатрију тренутно има 133 пацијента.

Специјална болница за психијатрију на Сокоцу функционише са четири од‌јељења, мушко акутно и женско акутно затвореног типа и мушко рехабилитационо и женско рехабилитационо отвореног типа у којима се пацијенти опорављају и успоставља се стање какво је било прије болести, а у оквиру ове установе д‌јелује и радно-окупациона терапија.

Специјална болница за психијатрију је јавна установа секундарне здравствене заштите у којој се баве лијечењем, рехабилиатцијом и ресоцијализцијом пацијената са акутном и хроничном патологијом.

Влада Републике Српске је на јучерашњој сједници прихватила информацију о распод‌јели средстава гранта предвиђених буџетом Српске установама секундарне здравствене заштите од 3.600.000 КМ, а дио средстава планиран је за Специјалну болницу за психијатрију Соколац.

Предвиђена је и распод‌јела средстава гранта за капиталне инвестиције од 400.000 КМ јавним здравственим установама болницама у Приједору и Невесињу и Специјалној болници за психијатрију Соколац.

/Срна/