СОКОЛАЦ- Обиљежен Дан првог ослобођења Сокоца у Другом свјетском рату

62

Код Спомен-костурнице у Парку бораца Романије, на којој су уписана имена 971 погинулог борца, делегација Општинског одбора СУБНОР-а Соколац положила је вијенац поводом дана првог ослобођења Сокоца у Другом свјетском рату.

Предсједник општинског СУБНОР-а Миливоје Јанковић рекао је новинарима да је ово мјесто први пут ослобођено на данашњи дан 1941. године и да је било једно од највећих у то вријеме, све до покретања Друге непријатељске офанзиве у јануару 1942. године.

Према његовим ријечима, у тим борбама погинула су три борца Романијског партизанског покрета Марко Шкиљевић, Млађен Миловић и Миладин Вуковић, а заробљено је тридесетак усташа и домобрана и дио ратне технике која је добродошла овом партизанском одреду.

Он је навео да је Соколац тада први пут ослобођен од непријатељских снага, други пут 1. новембра 1943, а трећи пут 30. марта 1945. године.

„У Другом свјетском рату погинуло је 1.150 припадника Романијског партизанског одреда, више од 5.500 цивила и више од 6.000 жртава усташког покоља на подручју Старог брода на Дрини и Милошевића“, рекао Јанковић.

Полагању вијенца код Спомен-костурнице присустовао је и члан Револуционарне комунистичке интернационале Маринко Савчић.

Велика војна операција, Друга непријатељска офанзива коју су покренули Нијемци потпомогнути усташким и домобранским јединицама, трајала је од 17. до 23. јануара 1942. године како би угушили устанак против окупатора у источном дијелу БиХ.

/Срна, фото Инфо центар Соколац/