СОКОЛАЦ- Освештани земља и часни крст на мјесту градње цркве у селу Баре

252

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас земљиште и часни крст на мјесту гдје ће бити изграђена црква посвећену Светим бесребреницима и мученицима Козми и Дамјану у селу Баре, удаљеном тридесетак километара од Сокоца.

Митрополит је рекао да је „градити храм велика част и задовољство“ и да је срећна генерација Срба овог краја Романије, који су изабрали и дочекали да у свом селу подижу храм Божији.

„Ово мјесто од сада ће служити вашем освећивању да будемо свети народ, свети Божији људи“, истакао је митрополит.

Митрополит Хризостим је подсјетио да су активности да се изабере земљиште почеле прошле године и да се до данас чекао завршетак административних послова.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је новинарима да је ово 15. по реду храм који се граду у посљедњих тридесетак година и да ће локална заједница помоћи његову изградњу.

„Ми смо од 1992. године Српској православној цркви дали мјесто које јој и припада, које јој је неправдено било одузето од 1945. до 1990. године“, истакао је Бјелица.

Он је захвалио митрополиту Хризостому који води српски народ на овим просторима, те је прије годину дана подржао идеју мјештана о изградњи храма у Барама, а захвалност је исказао и мјештанину Милораду Милинковићу који је поклонио земљиште.

Бјелица је рекао да је и његова породица купила један дунум земље који је даровала за изградњу цркве уз земљиште које је поклонио Милинковић.

Милорад Милинковић /82/ каже да се радују изградњи цркве у селу у коме није никада постојала.

Прва црква до које је требало ићи из Бара удаљена је око 30 километара на Сокоцу, а друга 12 километара у мјесту Мокро.

Винко Мухаремовић, рођен у Барама, данас успјешан приватни предузетник, каже да ће за шест дана бити готов пројекат и средства обезбијеђена за темеље цркве, око које ће се, како каже, мјештани окупљати, заједно молити и чувати огњишта и имања.

/Срна/