СОКОЛАЦ- Планинари „Гласинца“ учествују у проширењу туристичке понуде

577
Соколац - Планинарско

Планинари „Гласинца“ учествују у проширењу туристичке понуде на подручју Романије и општине Соколац путем реализације три већа пројекта, речено је Срни у овом соколачком друштву.

„У оквиру пројекта Уживај у регији Сарајево-Романија‚ окончана је изградња вија ферате /челични пут/ Соколов пут, обезбијеђеног планинарског пута који ће, надамо се, постати нова атракција за све љубитеље адреналинских спортова, која је званично отворена 22. новембра прошле године“, рекла је Срни секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић.

Према њеним ријечима, за више од 50 дана овим челичним путем по романијским стијенама прошло је око 200 планинара, љубитеља природе и адреналинских спортова.

Мијатовићева је навела да је такође у току реализација пројекта „Магична пењалишта“, којим је осмишљено 30 смјерова тако да пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима.

Она је истакла да су користи овог пројекта и мапирање потенцијала, едукација кадра, те промоције коју чине интернет презентација, телефонске апликације, као и генерална промоција под заједничким називом „Магична пењалишта БиХ“.

Према њеним ријечима, радне активности на овом пројекту очекују се на прољеће.

Мијатовићева је подсјетила да се општина Соколац пријавила код пројекта „Вија Динарика“ са пројектом „Финализација радова на објекту Планинарски дом Црвене стијене„, који је подржао Развојни програм УН, а радови ће почети чим временске прилике дозволе.

Она је навела да су планинари одушевљени што је град Источно Сарајево подржао њихов пројекат „Саградимо планинарски дом Црвене стијене на Романији“, а општина Соколац пројекат под називом „Оаза мира – добро дошли на Романију“.

Мијатовићева је нагласила да је су прошлу годину, посебну по много чему, планинари обиљежили организовањем више планинарских излета на Црвене стијене, видиковац планине Романије, те учешћем на радним акцијама чишћења, трасирања и маркирања планинарских стаза на матичној планини, унутрашњим и спољашњим грађевинским радовима на Планинарском дому „Црвене стијене“, волонтерским ангажовањем у помоћи старим и угроженим на почетку пандемије.

Она ја додала да су у прошлој години планинари „Гласинца“ учестовали у походима на десетак планина у окружењу, ходочасничким путовањима романијским манастирима, те посјетама манастирима у БиХ.

У сарадњи са Омладинском банком Соколац и Фондацијом „Мозаик“ ово планинарско друштво је реализовало пројекте „Разгледница са Романије“ и „Бициклизам као стил живота“, те неколико сличних са градом Источно Сарајево.

Мијатовићева је нагласила да је Планинарско друштво „Гласинац“ на измаку 2020. године остало без активног члана Милоша Бајагића/46/, учесника бројних планинарских похода радних и хуманитарних акција.

/Срна/