СОКОЛАЦ- Помен романијским устаницима против фашизма

303

На Сокоцу је обиљежен 27. јул и подизање устанка на Романији против фашизма у Другом свјетском рату, у којем је на подручју дјеловања Романијског партизанског одреда погинуло 1.150 бораца и 5.944 цивила.


Предсједник СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић изјавио је новинарима да је са подручја шире романијске регије погинуло и око 6.000 цивилних жртва у Старом Броду на Дрини и Милошевићима, као и око 3.000 бораца са овог подручја у другим јединицама Народноослободилачког покрета.

Он је истакао да је романијско војно подручје обухватало Хан Пијесак, Соколац Рогатицу и Пале, што је била и територијална зона Романијског партизанског одреда, који је од окупљања првих четрдесетак бораца крајем јула 1941. године на Чавчеву пољу до краја рата нарастао на 3.600 бораца.

Јанковић је подсјетио да је Романијски партизански батаљон већ 19. августа водио прву борбу против њемачких јединица на Црвеним стијенама, а 26. августа је било прво ослобођење Сокоца у том рату.

Према његовим ријечима, на Спомен-костурници у Парку бораца Романије уписана су имена 418 погинулих бораца са подручја Сокоца и 580 бораца из других крајева бивше Југославије.

Јанковић је нагласио да је Романија у Другом свјетском рату изњедрила 17 народних хероја, са подручја Сокоца, из Романијског партизанског одреда, са Пала, из Рогатице и са Хан Пијеска.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да се никада не смије заборавити жртва коју су припадници романијских јединица дали за слободу, те да треба преносити на млађе генерације шта се дешавало у борби против фашизма и шта се припремало у минулом грађанском рату.

Он је изразио увјерење да би српски народ задесила иста судбина и у минулом грађанском рату у БиХ да није имао искуство из 1914. и 1941. године.

„Српски народ је увијек био на страни правде и оних који су се борили против зла и данас обиљежавамо Дан устанка против фашизма, као великог зла које се тада ширило цијелом Европом“, истакао је Бјелица.

Након служења помена погинулим борцима Романијског партизанског одреда, вијенце на Спомен-костурницу на Сокоцу положиле су делегације СУБНОР-а са Сокоца, Хан Пијеска и Пала, града Источно Сарајево и општине Соколац, као и соколачких и паљанаских борачких организација.

Након полагања вијенаца уприличен је пригодан културно-умјетнички програм.

/Срна/