СОКОЛАЦ- Почела изградња дјечијег забавног парка на Романији

418

Чланови соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ властитим радом и уз помоћ донатора почели су изградњу дјечијег забавног парка и мобилијара за дјецу од природног материјала у близини Планинарског дома „Црвене Стијене“ на локалитету Надроманија, рекли су Срни у овом друштву.

Секретар Планинарског друштва Вера Мијатовић навела је да су грађани Сокоца овај посао оцијенили као потез којим се промовише здрав начин живота, те доприноси проширењу понуде и развоју планинарског туризма.

Она је нагласила да је група планинара минулог викенда уредила планинарску стазу дугачку 15 километара од свог Планинарског дома на Надроманији до највишег врха Романије /Велики Лупоглав 1.652 метра надморске висине/, те уклонили шумске ломове, поправили старе и обиљежили нове маркације, како би све било спремно за госте који долазе у походе овој планини.

Планинари „Гласинца“ су планирали и изградњу кућице брвнаре у близини Планинарског дома у којој ће се продавати сувенири и изнајмљивати планинарска опрема за госте.

„Ланац трговина соколачке компаније Оногошт донираће нам средства за изградњу помоћног објекта – брвнаре, вриједности око 4.000 КМ, а радови ће почети у јулу“, најавила је Мијатовићева.

Она је у име друштва позвала и друге привредне субјекте да слиједе примјер компаније „Оногошт“ и помогну планинарима у обогаћивању туристичке понуде по којој би Романија могла постати препознатљивија и још привлачнија за госте из свих крајева Српске, Федерације БиХ и сусједних република.

Мијатовићева је изразила захвалност за новчану помоћ соколачкој „Штампарији“, фирми „Алтера“ из Бањалуке, хотелу „Небојша“ са Јахорине, те привредном друштво „Телетина“ са Сокоца и појединицима – пријатељима друштва.

„У наредном периоду урадићемо кружне стазе кроз Романију које ће носити име Хајдучке стазе или Вија Хајдучија по узору на све популарнију Вија ферату. Инспирисани смо легендама и традиционалним причама о хајдуцима, по којима је ова наша планина позната“, навела је она.

Према првој идеји, како каже, три стазе различите дужине пратиле би кретања хајдучких чета, те би кратка стаза од пет километара носила име „Мали Радојица“, стаза до 10 километара „Дијете Грујица“, а стаза преко 20 километара би носила име „Старина Новак“.

Она не крије задовољство што су планинари „Гласинца“ великим дијелом допринијели да Романија и Црвене стијене постају познато мјесто окупљања љубитеља природе, планинара и туриста који радост налазе у откривању нових средина за уживање у нетакнутој природи.

Мијатовићева подсјећа да је до полазне станице Виа ферате „Соколов пут“ потребно само 20 минута пјешачења кроз шуму од Планинарског дома „Црвене стијене“, што је још једна од погодности коју заљубљеници у овај адреналински спорт могу да искористе.

Соколачки планинари су својим волонтерским радом, уз подршку локалне управе, спонзора и донатора крајем 2019. завршили изградњу Планинарског дома „Црвене стијене“, а почетком ове набавили дјечији ски-лифт и скијашку опрему, да би њихови најмлађи суграђани и гости уживали у играма на снијегу.

Планинарско друштво „Гласинац“ основано је прије 12 година на Сокоцу и урадило је много на промоцији планинарског туризма на матичној планини Романији.

/Срна/