СОКОЛАЦ- Почело обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије

340

На Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ почело је обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије у присуству високих званичника Републике Српске, представника политичког и друштвеног живота ове регије, свештенства и организација проистеклих из минулог рата.

Помен за више од 4.000 српских бораца, припадника Сарајевско-романијског корпуса, служе свештеници Црквене општине Соколац са протојерејом-ставрофором Златком Богдановићем на челу.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине посланици Наташа Кулашинац и Александар Главаш.

Присуствују и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, те представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Присутни су и представници Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, представници општина и општинских борачких организација и организација проистеклих из минулог рата Сарајевско-романијске регије.

У одбрани Сарајевско-романијске регије животе је положило више од 4.000 српских бораца, припадника Сарајевско-романијског корпуса који је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске.

На Војничком гробљу на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

Након помена и полагања вијенаца на „Малом Зејтинлику“ биће служен парастос у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији од 12.00 часова, а потом је предвиђено обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

/СРНА/