СОКОЛАЦ- Прикупљено 30 јединица крви

96

На Сокоцу је јуче у добровољној акцији прикупљено 30 јединица крви, које ће много олакшати рад Службе трансфузије у Болници „Србија“ и употпунити резерве, изјавила је Срни шеф Службе Јелена Стојановић Лукић.

Лукићева је навела да је, у првој овогодишњој акцији, која је значајна за обнављање резерви, крв дало 30 од пријављених 45 лица.

Она је рекла да су јануар и август тежи мјесеци јер је смањен број добровољних давалаца који долазе у Службу, а повећан број намјенских давалаца, што значи повећано оптерећење на породице који траже даваоце.

Владан Јанковић, волонтер Општинске организације Црвеног крста „Романија“ са Сокоца, изјавио је да су организатори задовољни одзивом, имајући у виду да је претходна акција организована прије мјесец дана и да није протекао потребан период између два давања.

Јанковић је нагласио да је и данашњу акцију,00 којој се одазвао већи број младих давалаца, организовао Актив који дјелује у оквиру соколачког Црвеног крста, а на позив Завода због повећаних потреба за залихама крви.

Професор физичког васпитања Мирослав Максимовић, који се акцији давања крви одазвао са групом ученика, подсјетио је да је крв први пут дао прије двадесетак година.

„Крв треба дати из хуманих разлога, али је добро и због здравља. Спортиста сам који има густу крв, па је и препоручљиво да је дајем“, истакао је Максимовић.

Ученик завршног разреда средње школе Дамјан Орашанин јуче је први пут дао крв.

„Желим некоме спасити живот овим гестом, који посебно за младог човјека представља ситницу“, рекао је Орашанин.

/Срна/

фото: РТВИС