СОКОЛАЦ- Сабор српског изворног пјевања окупио око 300 учесника

58

Други сабор старог српског изворног пјевања „Романијо, док ти име траје, чуваћемо твоје обичаје“ окупио је у порти Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу око 300 учесника из 40 пјевачких друштава из Српске, Србије и Црне Горе.

Наступила су и два културно-умјетничка друштва, гуслари, фрулаши, двојничари и аутори епских стихова.

Миленко Ковач, предсједник соколачког Удружења за српско изворно пјевање „Гласинац – Томо Боровина“, рекао је новинарима да је циљ ове манифестације да се пјесмом сачувају обичаји и традиција Сарајевско-романијске, Горњодринске, Херцеговачке и Дурмиторске регије.

Осим наступа око 40 изворних пјевачких група, посјетиоци су, како каже, могли да уживају у наступу младих чланова Културно-умјетничког друштва „Романијска врела“ из Мокрог, у звуцима гусала Лазара Чолаковића, Илије Бакмаза и омладинског првака гусала Републике Српске Милоша Дракула, те ауторке епских стихова Маријане Вукотић.

Отварајући Сабор, посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је да се организовањем оваквих манифестација наставља његовање народних обичаја на Романији познатој по јунаштву, добрим домаћинима и гостопримству, те његовање традиције која је одржала српски народ у саборности окупљен око цркве и вјере.

Сабор су изворном народном пјесмом отворили најмлађи чланови Удружења за српско изворно пјевање „Гласинац – Томо Боровина“, а потом и старији сазив ове групе чувара изворне народне пјесме романијског и гласиначког краја.


Винка Чечар, предсједник Удружења за очување традиције и културе женске изворне групе „Планинке“ са Пала, једне од првих група које су почеле са оживљавањем изворне народне пјесме, каже да је то уродило плодом и оснивањем великог броја изворних група.

„Ми смо чувари традиције сарајевско-романијске чувене изворне пјесме и свих српских вриједности и обичаја“, нагласила је она.

На Сабору су наступили и чланови мушке пјевачке групе Културно-умјетничког друштва „Козара“ из Горњих Подградаца које постоји од 1926. године и има 130 чланова распоређених у седам секција.

Драгиша Радоња, предсједник КУД-а „Црепољско – Источни Стари Град“, који има мушку и женску изворну групу „Јахорина“, рекао је Срни да ова група постоји већ 15 година, те да је циљ оваквих дружења промоција и очување културне баштине и преношење традиције на млађа покољења, у чему су и успјели, јер је све више младих у изворним пјевачикм групама.

Солиста Мушке изворне групе „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда Миломир Елез истакао је да са групом од 10 чланова наступа на сличним манифестацијама и да имају пјевачку групу младих од 15 чланова, своје фрулаше, гусларе и здравичара Драгољуба Стојановића, вишеструког побједника на такмичењу здравичара у Гучи.

Парох соколачки протојереј-ставрофор Илија Чупић поздравио је учеснике сабора у порти Цркве Светог пророка Илије и благословио њихов рад на очувању српске традиције и обичаја.

Организатор Другог сабора старог српског изворног пјевања је Удружење за српско изворно пјевање „Гласинац – Томо Боровина“ уз подршку градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, посланика у Народној скупштини Републике Српске Страхиње Башевића, Специјалне болнице за психијатрију са Сокоца, Општинске управе, те више привредника са Сокоца, Пала и Источног Сарајева.

/Срна/