СОКОЛАЦ- Усвојен Приједлог резолуције о правцима развоја града Источно Сарајево

260

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су једногласно Приједлог резолуције о правцима развоја Источног Сарајева према којој град са 65.000 становника треба бити функционалан град који одликује ефикасна и успјешна сарадња Градске управе и шест градских општина у свим областима.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је новинарима на Сокоцу да ће бити одржана свечана сједница са 114 одборника из шест скупштина општина које чине град и скупштине града Источно Сарајево, у част 30 година постојања Источног Сарајева, једног од ријетких у Српској са позитивним миграционим салдом.

Он је нагласио да треба цијенити историјску компоненту града Источног Сарајева, узимајући у обзир да је у предратном Сарајеву живјело 157.140 Срба, да је погинуло 4.211 бораца и 2.967 цивила за стварање српског града Источног Сарајева, те да се након потписивања Дејтона око 120.000 Срба иселило из тог града.

Короман је нагласио да се сада усаглашава поглед о будућем развоју града Источно Сарајево који ће у виду Приједлога Резолуције о правцима развоја проћи кроз све локалне скупштине општина у саставу града и на крају ће бити усвојен на свечаној сједници Скупштине Града Источно Сарајево.

„Желимо да будемо фунционалан град, да што прије повежемо све општине у саставу града, да саобраћајнице буду добре, да будемо отворен град за све људе добре воље и све који желе да буду наши партнери у пословима“, навео је Короман.

Он је посјетио да је Источно Сарајево универзитетски град, да жели да буде „зелени град“ пратећи све савремене трендове, те да буде иновативни и образовни центар младих људи који ће бити база за сав привредни развој.

Начелник опоштине Соколац Милован Бјелица нагласио је да је Соколац био један од главних стубова у оснивања града Источно Сарајево учестујући кроз три пројекта – ревитализације и изградње привредних субјеката, изградње индивидуалне и колективне стамбене изградње.

Он је изразио задовољство што се све више људи који су након Дејтона отишли са ових простора, сада враћају у Источно Сарајево.

„Соколац жели да буде пуноправан члан града Источно Сарајево. У то вријеме смо ушли пуним капацитетом у састав града, успјели смо да створимо услове и амбијент за повратак. Соколац жели да учествује активно у свим дешавањима, посебно кад је у питању културно-историјско насљеђе и култ сјећања“, навео је Бјелица.

Он је покренуо иницијативу да се назив Војничко спомен гробље „Мали Зејтинлик“ измијени у Војничко спомен гробље „Нови Зејтинлик“, за шта, како је рекао новинарима, има и благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, те да се ради на изградњи додатних садржаја који су неопходни за „Мали Зејтинлик“ и манастир на Равној Романији.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић рекао је новинарима након сједнице да је код разматрања Приједлога Резолуције о развоју града један од приједлога био да се код ПДВ-а на нивоу града та расподјела повећа и на општине у градском саставу.

Он је увјерен да је Соколац прва општина која се изјаснила о Приједлогу Резолуције о правцима развоја Источног Сарајева и о којој ће, као о веома битном документу, на крају гласати на сједници Скупштине града проширеној одборницима из локалних скупштина општина које чине град.

„Свједоци смо важности града Источно Сарајево, за који ће се показати да се налази на много важном географском мјесту за Српску и морамо да будемо дио тих процеса за унапријеђење овог града. Надам се да је пред градом Источно Сарајево вријеме развоја и раста, да буде репрезентативан Сарајеву и да буде један стуб Републике Српске“, поручио је Радић.

Он је истакао да Приједлог одлуке о давању сагласности на цијене комуналних услуга Јавног комуналног предузећа „Соколац“, након одржане расправе није добио потребну скупштинску већину.

Радић је истакао да је акценат у тој одлуци био стављен на цијену централног гријања, те додао да ће се о проблему дотрајале топловодне мреже која функционише само у ужем дијелу града разговарати на наредној тематској сједници Скупштине општине, за чије одржавање ће захтјев упутити клуб СНСД-а.

/Срна/