375

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је потенцијалног инвеститора Мубарака ел Аџбија из Кувајта о могућностима инвестирања на подручју ове локалне заједнице, стављајући акценат на производњу хране, пословне зоне, воду и пољопривреду.

Бјелица је изјавио новинарима након састанка на Сокоцу да је разговарао са представником фирме „Инвестментс кингдом компани“ регистроване у Сарајеву који планира да упути писмо намјере групи инвеститора заинтересованих за улагања у БиХ који ће одучити о могућој сарадњи.

„Представник ове компаније, као потенцијални инвеститор, заинтересован је за сточарство. Предложили смо центар за производњу безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена, који треба да крене са радом у наредних мјесец-два, те да се може размишљати о уласку у јавно партнерство са општином и Универзитетом у Источном Сарајеву, јер се ради на ревитализацији тог центра“, рекао је Бјелица.

Он је навео да је госта интересовала пластеничка и стакленичка производња и туризам, чији је развој планиран и Стратегијом развоја општине, као и индустријске зоне у Бјелосављевићима и Подроманији, те пословна зона Романија.

Бјелица је нагласио да је локална заједница ограничена у многим одобрењима и давању сагласности јер је много послова о којима се данас разговарало у надлежности Владе Републике Српске.

Аџби је захвалио начелнику општине Соколац, који га је упознао о потенцијалима ове локалне заједнице, те изразио наду да ће доћи до договора и сарадње у којој би све стране биле задовољне – инвеститорска група, општина и Република Српска.

Он је истакао да су кроз разговор нашли интересовање за производњу воде, пластенике и пољопривреду.

„Разговарали смо о свему и поднијећу писмо намјере инвеститорској групи која ће одлучити за шта ће се опредијелити, за који вид дјелатности и могућих улагања у ову локалну заједницу“, рекао је Аџби.

/Срна/