СОКОЛАЦ- Број обољелих од грипа већи него у претходним сезонама

1096

Број обољелих од вируса грипа на подручју општине Соколац је много већи него у претходним сезонама, али до сада није забиљежен случај са тежим компликацијама нити је лабораторијски потврђено код било ког пацијента присуство Х1Н1 серотипа, рекла је Срни директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар.
Иако се ових дана у амбуланте породичне медицине дневно јавља 25 до 30 пацијената, укупан број обољелих, каже она, за сада је немогуће навести јер сваки час расте.

Она је додала да ће на крају мјесеца преглед пријављених пацијената обољелих од грипа домовима здравља саопштити Институт за јавно здравство Републике Српске.

„Може се рећи да је актуелан вирус грипа нешто агресивнији за разлику од претходних година, обухвата све старосне групе и препознатљив је по високој тјелесној температури, кашљу и стомачним тегобама. У сваком случају треба се обратити породичном љекару и не пити антибиотике на своју руку“, рекла је Станарева.

Она је подсјетила да је и ове године прије појаве вируса грипа око 200 лица која болују од неке од хроничних болести примило бесплатну вакцину, коју је за ову сезону обезбиједио Институт за јавно здравство Републике Српске соколачком Дому здравља, а већи број пацијената се опредијелио за вакцину на препоруку породичног љекара.

Према њеним ријечима, у овој локалној заједници грађани немају навику да примају вакцине против грипа, али их љекари Дома здравља на Сокоцу благовремено информишу о важности овог вида превенције од грипа и безбједности вакцине.

Станарева каже да, углавном, на лични захтјев вакцине примају лица старије животне доби из страха да им вирус грипа не донесе веће компликације и теже посљедице по здравље, што је позитиван помак у здравству општине Соколац.

 

/Срна/