СОКОЛАЦ-ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Потписан протокол о јачању енергетске ефикасности

1666

Представници општина Соколац, Источни Стари Град, Хан Пијесак и  Власеница потписали су данас Протокол о сарадњи на програму „Мулти локал-енергетски менаџмент за јединице локалне самоуправе“ с циљем обезбјеђивања подршке јединицама локалне самоуправе за остваривање законских обавеза у области енергетске ефикасности.

„Пројекат спроводи Савез општина и градова Републике Српске, уз подршку Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/ с циљем унапређења техничких и кадровских капацитета јединица локалне самопураве, у сектору енергетске ефикасности“, рекао је новинарима на Сокоцу пројект менаџер Савеза Предраг Пајић.

Он је истакао да се овим програмом омогућује општинама да на лакши начин успоставе регистар својих објеката, регистар потрошње и да на тај начин израде квалитетну основу за реализацију наредних пројеката у овој области у сарадњи са домаћим и међународним организацијама.

Пајић је истакао да је овим програмом планирано јачање капацитета 12 јединица локалне самоуправе које су укључене у Савез општина и градова Републике Српске, додавши да су општине подијељене у три групе.

„Општине ће имати прилику да сетом обука и едукација оснаже сопствене капацитете ка успостављању енергетског менаџмента, укључујући административни дио, технички дио, увођење информационог система и дио који се односи на само планирање и извјештавање“, појаснио је Пајић.

Он је истакао да ће у групи од четири општине бити изабрана једна водећа општина за енергетског менаџера, која се издваја по величини и бројности.

„Међу ове четири, општина Соколац је према бројности и достигнутим резултатима дефинитивно издвојена, тако да неће бити проблем. Прилично сам сигуран за општину Соколац да ће преузети ту улогу“, додао је Пајић.

Према његовим ријечима, рализација Програма „Мулти локал-енергетски менаџмент за јединице локалне самоуправе“ трајаће до краја јуна наредне године.