СОКОЛАЦ- Најзначајнији дан за Српску- 9. jануар

1397

Делегације Борачке организације општине Соколац, младих општинских одбора СДС-а, СНСД-а и ПДП-а положиле су данас на Сокоцу вијенце на Центрани споменик погинулим борцима Сарајевско-романијске регије поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, те поручили да Српску никада нико неће успјети да угаси.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је новинарима да свима мора бити јасно да је 9. јануар најзначајнији дан за Републику Српску јер су тог дана прије 26 година представници српског народа и званично прогласили стварање Републике Српске.

Он је рекао да су након тога на услиједили немили догађаји, али да је, ипак, то био период за понос у коме су српски борци стали у заштиту и одбрану своје Републике Српске и ставили печат не њено стварање.

„Јесте да је то скупо плаћено, са више од 22.000 живота наших најбољих другова, али ово дан када се код овог споменика требамо прекрстити и помолити за њихове душе, јер су они ти које не смијемо заборавити. Сви чланови, па и демобилисани борци, њихова дјеца и ратни војни инвалиди, ипак, уживају у ономе што смо тих 90 година направили“, истакао је Лалић.

Он је нагласио да Република Српска још није оно што би српски борци вољели да буде, те да је и даље на много начина оспоравана, првенствено из БиХ, коју у Борачкој организацији, како то отворено кажу, не сматрају својом државом.

„Ми смо ратних година мислили смо да ће Република Српска бити другачија, али ипак стремимо свом циљу и надамо се да ћемо једног дана дочекати оно зашто су сва наша браћа дала своје животе – да Српска буде самостална, независна и да уживамо у оним резултатима њихове и наше борбе, да уживамо у овој нашој држави – првој српској држави са ове стране Дрине, коју смо створили заједно“, поручио је Лалић.

Он је додао да данас Борачка организација Републике Српске учествује у обиљежавању 9. јануара са два ешелона са по 49 представника, који ће марширати иза Полиције Републике Српске у свечаном дефилеу у Бањалуци, уз ратне заставе бригада Војске Републике Српске.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је подсјетио да је висока цијена плаћена за Републику Српску и да је на данашњи дан 1992. године чврстим ставом Клуба посланика српског народа у Скупштини БиХ донесена одлука о стварању Српске.

Он је додао да је тада јасно стављено до знања представницима других народа да не могу вршити мајоризацију српског народа и њихових представника и да се њихова тадашња одлука о отцјепљену БиХ од Југославије показала као авантура.

„Ми смо тада одлучили да конституишемо Скупштину српског народа у БиХ, чија су основна политика и циљ те програм и план били да се сачува тадашња Социјалистичка Федеративна Република Југославија, бар у скраћеним границама, да у њеном саставу остану четири државе те да се да пуна подршка у очувању Југословенске Народне Армије“, навео је Бјелица.

Он је подсјетио на процес стварања Војске Републике Српске, која је, како је нагласио, формирана од јединица Територијалне одбране, српских представника у Министарству унутрашњих послова и народа који се придружио одбрани Републике Српске, чије је признање остварено потписивање Дејтонског споразума 21. новембра 1995. године.

 

 

/Срна/