СОКОЛАЦ- Почела обнова манастира Свете Тројице у Озерковићима

1168

Манастир Свете Тројице у селу Озерковићи, на тромеђи општина Соколац, Пале и Рогатица, у том чудесном и бајковитом романијском крају, благословом Високопреосвећеног Митрополита дабробосанског Господина Хризостома, послије двије године, засијао је из таме заборава.

Прва Света Литургија у новообновљеном Манастиру, у више него скромним условима – али богата благодаћу Духа Светога – одслужена је на празник Прображења Господњег ове године. Господ, који се непрестано стара за Цркву своју, наградио је Манастир првим чудом. Иако нико није ни знао да је Манастир обновљен, да је дошао монах и да ће бити богослужење, вођен Духом Светим – благочестиви народ, сабрао се у манастиру да принесе жртву и благодарење Господу.

Од тог момента, чуда се у Манастиру непрестано дешавају. Манастир који је био напуштен и запуштен, заборављен од свих (осим од Бога), кренуо је да васкрсава и да се преображава, полако и постепено.

Само мјесец дана пошто је Манастир востановљен, почело се са обновом. Прво је скинута имитација шиндре са конака, испод које се налазило изобиље флоре и фауне. Затим је на комплетну површину конака стављена нова фасада са квалитетном термоизолцијом. Такође, по благослову Високопреосвећеног Владике, почети су радови на унутрашњем уређењу конака. Посљедњи спрат конака, на коме се налазе монашке келије и собе за госте уопште није био урађен. Чак, шта више, несавјесном градњом није разведена ни електо-водоводна мрежа.

У даљем плану обнове је да се настави рад на конаку, како би добио традиционални изглед манастирских конака, носећи најљепше елементе наше манастирске архитектуре. Даље, да се уради нова фасада на манастирском храму. Сам храм треба фрескописати. Потребно је ријешити проблем гријања конака и храма. Манастир, такође, ваља оградити каменим зидом, уредити порту и још много тога како би манастир постао прави бисер Митрополије дабробосанске.

Ова обнова не би била могућа без благослова Божијега и помоћи добрих људи, који су осјетили и препознали значај манастира у Озерковићима.

Прва средства, и то врло значајна, дао је сам Митрополит Хризостом. Треба нагласити да се Владика са посебном љубављу односи према Манастиру.

Гоподин Драган Станојловић, власник ланца бутика спортске опреме Sport Vision, заједно са супругом Верицом и синовима, дао је донацију за извођење радова на фасади конака. Господин Срђан Алексић, млади и талентовани архитекта из Беча, са своје стране донира комплетан пројекат обнове манастира.

Поред свега овога, своју подршки манастиру указали су начелник општине Соколац, господин Милован Бјелица; директор ШГ „Сјемећ“ из Рогатице, господин Марко Томовић, господин Мирко Пандуревић, директор Романијапутева; директор ШГ „Романија“ Соколац, господин Влајко Секулић; господин и госпођа Милан и Диана Цветиновић из Бијељине али и многи вјерници са Сокоца, из Рогатице и Пала који непрестано, како материјално тако и морално помажу и подржавају Манастир.

Жеља нам је да овај Манастир буде културни и духовни центар. Да сваки човјек, у амбијенту који је несвакидашњи, може наћи утјеху и срести самога Господа.

Митрополија Дабробосанска и управа манастир Свете Тројице у Озерковићима, позива све православне вјернике, све добре људе да помогну обнову манастира. Прилози за изградњу и обнову манастира могу се уплатити у згради митрополије у Сарајеву, у манастиру Свете Тројице у Озерковићима или на манастирски жиро-рачун:

НОВА БАНКА Манастир Св. Тројице Озерковићи
555-00201477289-8

Намјесник манастира Свете Тројице
Игуман Георгије

 

 

 

/Митрополија дабробосанска/