СОКОЛАЦ- Подржан рад организација цивилног друштва

755

Удружење за помоћ лицима са посебним потребама „Подршка“ Соколац одржало је данас конференцију за новинаре на којој су представљени досадашњи резултати пројекта и активности које су проведене током његове имплементације. Удружење је организовало бројне активности у оквиру пројекта „Заједно за љепши Соколац“.

Предсједник Удружења, Сњежана Башевић, истакла је да је реализација поментог пројекта почела 1. августа 2019.године, а план је да се заврши 29. фебруара ове године.

– Као што је већ познато обезбиједили смо набавку опреме за дјечија игралишта која су постављена испред Установе за предшколско васпитање и образовање и на локацији Спортско-рекреативни центар „Бара“. Постављен је видео надзор и набављен систем разгласа који нам је био користан током одржавања радионица „Игре без граница“. Одржали смо и акцију чишћења града, којој су се придружили бројни суграђани, навела је Башевић.

Поред наведених активности, она је истакла да су се прошле године одржале еколошке и спортске едукације за основце и чланове Удружења „Подршка“, а сличне активности биће проведене до краја овог мјесеца. Истакла је да је вриједност пројекта 19 650 КМ.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, истакао је значај пројеката Европске уније, у којима општина Соколац успјешно учествује већ неколико година.

– Захвалан сам представницима Развојног програма Уједињених нација (UNDP) који препознају наше намјере и подржавају пројекте наше локалне заједнице. Неколико година смо улагали напоре да уђемо у Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD) и на нашу радост постали смо дио ове велике породице. Овај програм заједно проводимо већ двије године, а општина Соколац издваја 30% средстава од укупне вриједности пројеката. У 2018. години реализовали смо 4 пројекта укупне вриједности 88 000 КМ, за које је општина издвојила 26 500 КМ. У другој години имплементације реализовано је 5 пројеката, вриједности 111 000 КМ, за које је општина издвојила 35 000 КМ, истакао је Бјелица.

Он је нагласио да су сви корисници средстава оправдали поменута улагања и да су на репрезентативан начин представили општину Соколац.

Емир Башић, теренски сарадник ReLOaD-а истакао је да организације цивилног друштва имају потенцијал који треба да буде и препознат и подржан.

 Јачањем организација цивилног друшва побољшава се живот комплетног становништва једне локалне заједнице. Општина Соколац један је од добрих примјера. Пројекат који смо заједно реализовали осигурао је укључивање најрањивијих категорија друштва, лица са посебним потребама, а уједно је укључио и остале грађане општине Соколац, чиме је додатно добио на значају, рекао је Башић.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану, (ReLOaD), успјешно се проводи у 6 земаља на подручју Западног Балкана.

 

/општина Соколац/