СОКОЛАЦ- Понуда за изградњу соларне електране

828

Гордан Милинић, директор Агенције за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (FIPA), која дјелује у саставу Савјета министара БиХ и представници корпорације „Investment Group Balkan“ чију су оснивачи фирме из Русије, Кине и Литваније, посјетили су данас општину Соколац, гдје су са начелником општине Милованом Бјелицом разговарали о могућим улагањима. Гости су представили идеју изградње соларног парка, који би се простирао на 100 хектара земљишта.

Начелник Бјелица нагласио је да општина Соколац од раније има одличну сарадњу са представницима FIPА-е. Подсјетио је да је захваљујући посредовању ове Агенције и довођењем страних инвеститора покренут посао у Новој Романији, која и данас успјешно послује.

– Вођени позитивним искуством које имамо са Агенцијом за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини, радо смо прихватили разговор са представницима корпорације „Investment Group Balkan“ који су заинтересовани за производњу електричне енергије искориштавањем сунчеве енергије, тј. постављањем соларних паркова на подручју наше општине, казао је Бјелица.

Бјелица додаје да је ријеч о озбиљним инвеститорима који већ имају успјешне пројекте у земљама Балкана, бивше Југославије и БиХ, те да сарађују са Електропривредом.

– Инвестиција није мала. Ријеч је о стотинама милиона евра. Наглашавам да општина Соколац не намјерава продавати земљиште, већ ће исто понудити у закуп. Потребно је извршити консултације са Владом РС и ресорним министарством, јер општина Соколац нема надлежност издавања одобрења за изградњу постројења за производњу електричне енергије, рекао је он.

Начелник Бјелица је присутнима предочио ранију студију коју је у општини Соколац урадио Независни оператор система у БиХ (NOS BiH) који од 2005. године управља системом преноса електричне енергије у БиХ.

– Овом студијом на подручју општине Соколац предвиђена је градња двије соларне електране, једне капацитета 60 мегавата (МW), и друге 80 МW. У наредним данима посветићемо се детаљнијој анализи свих услова. Општина може понудити јавно -приватно партнерство или концесију земљишта у замјену за уступање одређене количине произведене електричне енергије, казао је Бјелица.

Представник корпорације „Investment Group Balkan“ истакао је да на Балкану послују већ пет година и да су реализовали бројне пројекте у Македонији, Федерацији БиХ и осталим земљама региона.

– Наша компанија је водећа када је ријеч о развоју соларних панела и соларне енергије. Имамо намјеру да у вашој општини изградимо соларну електрану, а све будуће активности зависиће од даљих договора.

Гордан Милинић, директор Агенције за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (FIPA), истакао је да је ово само један од сегмената рада Агенције, те да свакодневно доводе стране инвеститоре широм БиХ. За данашње госте рекао је да су нарочито активни на пољу обновљиве енергије и да су ангажовани на бројним пројектима.

Били су укључени у пројекат градње Термоелектране „Каменград“ у општини Сански Мост, у пројекат изградње Вјетроелектране „Шкадимовац“ у Гламочу и бројне друге. Соларна енергија је енергија будућности, а ми, у складу са европским регулативама морамо да развијамо системе обновљиве енергије, истакао је Милинић.

Он је изразио наду да ће пројекат бити успјешно реализован и да ће општини Соколац донијети бенефите.

 

/општина Соколац/