СОКОЛАЦ- Пошумљавање унутар високих шума

628

На рејону Каљина код Сокоца извршено је пошумљавање на површини од 2,85 хектара унутар високих шума, рекао је Срни управник у Радној јединици „Каљина“ Шумског газдинства „Романија“ Горан Косорић.

Косорић је рекао да су радници овог газдинства на локалитету Рајковићи засадили 4.300 садница смрче у овој сезони.

Он је указао да се пошумљавање унутар високих шума врши уношењем садница на простору гдје нема природног подмлатка шуме, те да је њега и заштита култура приоритет у раду цјелокупног соколачког газдинства.

Косорић је навео да су у оквиру шумско-узгојних радова на локалитету Цврчићи извршили његу природног подмлатка на површини од 12,88 хектара.

Према његовим ријечима, ангажовањем властите радне снаге у Радној јединици „Каљина“ ове сезоне, прашењем и окопавањем раније засађених садница, његују се културе на површини 2,92 хектара.

Чувар шума Драженко Чолаковић нагласио је да је у овом дијелу Привредног подручја Каљина – Биоштица већ 15 дана у току опрашивање култура.

„На отклањању корова радићемо све док не буде опрашено свих 8.000 прошлогодишњих садница смрче, чиме се омогућава да неометано расту, што је циљ овог вида заштите култура“, рекао је Чолаковић.

У ШГ „Романија“ истичу да су шумско-узгојни радови у простој и проширеној репродукцији планирани у овој години и у осталим радним јединицама овог газдинства, Палеж, Студена Гора Соколац и у Шумској управи Источни Стари Град.

/Срна/