СОКОЛАЦ- Потписани уговори о суфинансирању набавке стеоних јуница

647

У Сокоцу је данас потписано 28 уговора о суфинансирању набавке стеоних јуница између Мљекаре „Пађени“ и произвођача млијека са подручја соколачке општине, рекао је референт за откуп млијека у овој билећкој мљекари Радован Бабић.

Бабић је рекао новинарима да су „Пађени“ на овај начин својим кооперантима који редовно предају млијеко омогућили повластицу да након што преузму стеоне јунице свој износ плате у ратама.

Он је нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у набавци стеоних расних грла учествује са 50 одсто и плаћањем комплетног ПДВ-а, локалне заједнице са 10 одсто, а преосталих 40 одсто плаћају пољопривредници – корисници ратама од продатог млијека.

Бабић је истакао да у овом пројекту лица млађа од 35 година и жене носиоци газдинства имају 10 одсто попуста код набавке стеоних грла.

Према његовим ријечима, мљекари ће преузети стеона грла када сва средства из локалних заједница буду обезбијеђена у складу са овим пројектом.

Бабић је навео да се пројекат реализује у шест општина Сарајевско-романијске регије – Соколац, Хан Пијесак, Пале, Рудо, Вишеград и Рогатица.

Виши стручни Сарадник за сточарство у Подручној јединици Соколац, Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић рекла је новинарима да је у току потписивање уговора између 100 пољопривредних произвођача који продају млијеко билећкој мљекари и представника мљекаре „Пађени“ у шест општина Сарајевско-романијске регије.

Она је нагласила да су произвођачи млијека веома задовољни сарадњом са овом мљекаром јер имају сигуран откуп и редовну исплату, због чега су се и опредијелили да се пријаве за овај вид набавке стеоних јуница.

Мичићева је подсјетила да је лидер у овом пројекту билећка Мљекара „Пађени“ и да је ријеч о пилот-пројекту подршке малим произвођачима млијека у Српској, којим су обухваћени пољопривредници који имају до седам грла, на подручју Херцеговине, Романије и Подриња.

Начелник за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ рекао је да је ово само један од пројеката које у посљедњих годину дана та општина реализује у сарадњи са Министарством у оквиру ИФАД пројекта.

„Основни циљ је да наши пољопривредници добију што квалитетнија грла, јер већ неколико година имамо стални пораст производње млијека“, навео је Пржуљ и навео да је на Сокоцу регистровано 230 произвођача и да је прошле године мљекарама предато више од 2,5 милиона литара млијека.

Произвођач млијека Вида Шука из соколачког села Побратци, која предаје млијеко већ 15 година „Пађенима“, каже да је задовољна сарадњом са овом билећком мљекаром, која јој је омогућила да купи и пето музно грло за своју малу фарму.

Она истиче да је начин куповине стеоних јуница добар јер мањи дио корисници плаћају одмах, а остало ће кроз предато млијеко у ратама, што јој омогућава редовна примања за породицу.

Припрема за реализацију пилот-пројекта подршке малим произвођачима млијека у Српској на подручју Сарајевско-романијске регије почела је почетком ове године.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, Министарства за пољопривреду, шумарства и водопривреду Републике Српске, дјелује у 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

/Срна/