СОКОЛАЦ- Реконструкција Основне школе „Соколац“ почеће 12. децембра

1320

Реконструкција Основне школе „Соколац“ која подразумијева постављање нове фасаде и столарије, замјену крова и кровне конструкције, те уређење школског дворишта, чија је укупна вриједност 500.000 КМ, почеће 12. децембра, у оквиру пројекта „Зелени економски развој“.
Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да су данас договорени сви потребни детаљи за реализацију пројекта „Зелени економски развој“, који спроводи УНДП и Фонд за заштиту животне средине, односно Влада Републике Српске у сарадњи са локалном заједницом.

Бјелица је рекао да општина Соколац већ пет година покушава да успостави сарадњу са међународном заједницом у чему је успјела код повећања енергетске ефикасности на два објекта Основне школе „Соколац“.

„Укупна вриједност овог пројекта је око 500.000 КМ и подразумијева замјену крова, кровне конструкције, столарије, олука, громобрана, постављање нове фасаде и уређење простора око оба школска објекта“, навео је Бјелица.

Он је истакао да ће за реализацију овог пројекта Влада Републике Српске обезбиједити 250.000 КМ, без ПДВ-а, док ће Развојни програм УН /УНДП/ издвојити 100.000 КМ.

Према његовим ријечима, општина Соколац ће суфинасирати овај пројекат са 50.000 КМ, при чему очекује и око 28.000 КМ од града Источно Сарајево, али ће додатно издвојити још око 150.000 за уређење простора око школе и изградњу предулаза за оба објекта ове образовне установе.

На тендеру је за извођача радова на утопљавању основне школе на Сокоцу изабрана фирма „Техноградња“ из Фоче.

Директор ове образовне установе Дивна Јанковић истакла је да су данас представници фирме-подизвођача обишли објекат и већ обавили прве припремне радње за реализацију пројекта и додала да ће, према данашњем договору са представником „Техноградње“, реконструкција почети 11. или 12. децембра.

Јанковићева је истакла да ће утопљавање већег и мањег објекта основне школе на Сокоцу значити много за ову установу, с обзиром да су већ дотрајале постојећа столарија, фасада и кровна конструкција.

„За загријавање школских просторија до сада нам је било потребно 20.000-25.000 КМ на годишњем нивоу и зато смо са радошћу примили вијест да је наша школа сврстана међу приоритете у оквиру пројекта повећања енергетске ефикасности `Зелени економски развој`“, истакла је Јанковићева.

Она је рекла да посебно треба имати у виду да је подручје општине Соколац познато по обилном снијегу и ниској температури, што је изискивало већа средства за загријавање школских просторија.

Основну школу „Соколац“ похађа више од 900 ученика.
/Срна/