СОКОЛАЦ- Средњошколском центру недостаје фискултурна сала, локалне власти спремне да помогну у превазилажењу проблема

1324

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је општина спремна да дјелимично суфинансира трошкове гријања Спортске дворане, ако она буде уступљена ученицима соколачког средњошколског центра за извођење наставе физичког васпитања у том објекту.
Бјелица је рекао Срни да ће ребалансом општинског буџета за ову годину, највјероватније, бити ријешено ово питање.

Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу, који похађа више од 340 ученика, недостаје одговарајућа фискултурна сала, па тридесетак часова физичког васпитања седмично обављају у некадашњој учионици прилагођеној спортовима без лопте, речено је Срни у овој школи.

Вршилац дужности директора Средњошколског центра Мирослав Максимовић каже да су програмом рада у средњим школама свих смјерова за физичко васпитање предвиђени и спортови са лоптом – кошарка, одбојка, рукомет и да у овој школи рјешење виде у кориштењу Спортске дворане за часове физичког васпитања.

„Већ смо остварили одређене контакте и разговоре како бисмо, уз помоћ општине Соколац и града Источно Сарајево /који обезбјеђују материјалне трошкове овој установи/, ријешили проблем тако што би се часови физичког обављали у новој Спортској дворани у близини ове школе“, навео је Максимовић.

Он је додао да управа школе планира и неке унутрашње уштеде како би обезбиједили средства за кориштење Спортске дворане.

Управник Спортске дворане на Сокоцу Мирослав Дивчић каже да, прије свега, треба имати у виду да су Спортска дворана и фискултурна сала два различита објекта и да идеју да ученици Средњошколског центра имају часове физичког у просторијама дворане, треба добро анализирати.

„Нова Спортска дворана има површину од 4.200 метара квадратних, висина објекта је 17 метара, а да би се ту могла одвијати настава физичког васпитања треба, прије свега, обезбиједити знатна средства за трошкове загријавања просторија“, сматра Дивчић.

Он је подсјетио да је прије шест година тадашњи директор средњошколског центра у разговору са управом дворане понудио цијену од 10 КМ по одржаном часу физичког васпитања, а да би разлику насталих трошкова гријања суфинансирала локална заједница.

Према његовим ријечима, ова идеја није реализована из више разлога. „Разумијем да су средњошколцима потребни бољи услови за физичко васпитање, али математика је неумољива. Да бисмо загријали дворану дневно нам је потребно 180 КМ“, додао је он.

Спортска дворана на Сокоцу отворена је у јесен 2010. године, капацитета је 1.070 сједишта и налази се у близини Средњошколског центра на Сокоцу.

За изградњу овог објекта Влада Републике Српске обезбиједила је 1.500.000 КМ, а општина Соколац је уложила 2.000.000 КМ кредитних средстава.

 

 

/Срна/