СОКОЛАЦ- Учешће у регионалном програму локалне демократије

1350

Општина Соколац изабрана је за учешће у Регионалном програму локалне демократије, као једна од 50 општина на западном Балкану, чиме је створена могућност да учествује у реализовању пет или шест пројеката од предложених 200, речено је Срни у локалној управи.
Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да је избор Сокоца за учешће у Регионалном програму локалне демократије, прије свега, признање за досадашњи рад када је ријеч о транспарентности рада локалне управе.

Он је изразио увјерење да је Соколац постао препознатљив по повезаности са другим општинама и свим нивоима власти у БиХ, те да је то истовремено подршка развоју цивилног друштва и невладиног сектора.

Бјелица је рекао да је општина Соколац ушла и у друге пројекте кад је ријеч о сарадњи са Европском комисијом у БиХ, УНХЦР-ом, УНДП-ом, Унеском, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој, Европском инвестиционом банком и Савјетом Европе.

„Радимо послове кад је ријеч о прекограничној сарадњи и пројектима који се наслањају на прекограничну сарадњу тако да је општина Соколац ушла у Регионални програм локалне демократије међу 10 општина у БиХ и међу 50 у региону западног Балкана због тих разлога“, нагласио је Бјелица.

Бјелица је најавио да ће општина Соколац имати користи од пројекта јер ће заједно са цивилним друштвом радити, посебно на оним пројектима који су од интереса за локалну заједницу и грађане.

Он очекује да ће општина Соколац учествовати у пет-шест пројеката од 200 предложених у оквиру Регионалног програма локалне демократије, путем којих ће заједничким активностима јачати партнерство између локалне управе и цивилног друштва.

Начелник Одјељења за привреду и финансије у локалној управи Сокоца Митар Пржуљ рекао је Срни да се општина у јулу пријавила на Јавни позив за јединице локалне самоуправе и да је изабрана међу 10 од пријављених 33 општине из БиХ, показујући опредијељеност за унапређење и јачање односа са цивилним друштвом.

Према његовим ријечима, коначну одлуку донио је Партнерски одбор у коме су представници Министарства правде БиХ, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарства правде ФБиХ, Делегације ЕУ у БиХ, УНДП-а БиХ, ентитетских савеза општина и градова, цивилног друштва у БиХ и представници Техничке подршке организацијама цивилног друштва.

„Како би наша сарадња била озваничена, потребно је потписати меморандум о резумијевању и писмо о сарадњи, у коме ће бити дефинисане обавезе и очекивања партнера у пројекту, који ће нам бити достављени до 3. новембра“, каже Пржуљ.

 

 

/Срна/