КИЈЕВ ОДГОВОРАН ЗА НАПАД НА ПИЈАЦУ У ДОНБАСУ 6. СЕПТЕМБРА

315

Лист „Њујорк тајмс“ разоткрио је да су украјинске снаге највјероватније одговорне за смртоносни ракетни напад на пијацу у Донбасу, који се догодио истог дана када је ту земљу посјетио амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Истрага овог листа је у супротности са тврдњом украјинског предсједника Владимира Зеленског да су у руском нападу убијени цивили истог дана када је била посјета америчког државног секретара.

У инциденту 6. септембра у граду Константиновка у Донбасу, који је под контролом Кијева, погинуло је најмање 15 цивила, а на десетине је повријеђено, подсјећа „Раша тудеј“.

Украјински предсједник одмах је оптужио Русију за овај напад и рекао да сваки „покушај да се изађе на крај са било чим руским значи затварање очију пред дрскошћу зла“. Многи западни медији и неке владе подржали су његову изјаву.

„Њујорк тајмс“ је објавио да докази указују на „трагичну несрећу“ која је укључивала украјинску противваздушну ракету „бук“ која је очигледно скренула са курса. Овај лист је анализирао фрагменте пројектила, сателитске снимке, исказе свједока и објаве на друштвеним мрежама како би дошао до закључка. Напомиње да су украјинске власти покушале да спријече новинаре да приступе мјесту удара.

Неколико људи који нису наклоњени руском циљу, укључујући новинара „Билда“ Џулијана Ропкеа и групу за анализу обавјештајних података отвореног кода ЦИТ, сугерисало је убрзо након инцидента да је Кијев одговоран. Украјинска Влада је тада саопштила да сматра да је „руска кривица ван сваке сумње“.

„Зашто би била потребна истрага, ако је за нас све очигледно?“ упитао је тада новинаре високорангирани помоћник Зеленског Михаил Подољак.

Он је сваки други сценарио, укључујући украјинску грешку, назвао „смијешним“, подсјећа „Раша тудеј“.

Пројектил је очигледно био један од два које су испалиле украјинске снаге са периферије града Дружковке неких 15 километара сјеверозападно од Константиновке, наводи „Њујорк тајмс“. Пројектил је вјероватно био модел „9М38“ који је користио систем „бук“, закључује лист на основу форензичких доказа.

С обзиром на кратку удаљеност од претпостављене тачке лансирања, пројектил се вјероватно срушио са великим дијелом непотрошеног горива, а накнадна експлозија је оставила трагове горења на мјесту несреће.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја поменуо је овај инцидент у говору прошле седмице, сугеришући да га је Кијев можда намјерно организовао како би се поклопио са Блинкеновом посјетом.

Он је додао да, пошто су докази јасно у супротности са оптужбом Зеленског, „кијевски режим и његови спонзори покушавају да заташкају ову причу и да је држе ван радара“.

/Срна/