ДРАМАТИЧНИ МИНУТИ И УЗБУНА ШИРОМ ХОКАИДА

1572

Становнике јапанског острва Хокаида јутрос су пробудиле сирене и поруке узбуне поводом испаљивања сјевернокорејске балистичке ракете изнад овог острва.
У 6.02 часова оглашена је порука за грађане: „Ракетно лансирање. Ракетно лансирање. Чини се да је Сјеверна Кореја испалила ракету. Склоните се у чврсту зграду или под земљу.“

Четири минута раније, у 5.58 часова, Сјеверна Кореја је испалила прву ракету преко територије Јапана од 2009. године.

Само три минута послије лансирања, премијер Шинзо Абе наредио је званичницима да се окупе и анализирају прикупљене информације. Минут касније, објављено је упозорење становницима сјеверног острва.

Сви телевизијски канали хитно су пренијели ову поруку.

Већ у 6.06 ракета је ушла у ваздушни простор изнад Хокаида, саопштила је накнадно Влада. У 6.07, пројектил који је летио брзином од скоро 12.000 километара на час на максималној висини од 550 километара, завршио је прелет изнад острва.

У многим градовима на сјеверу Јапана огласиле су се сирене, а грађани су путем звучника позвани на опрез. Неки кажу да су изашли из кућа, а поједини да нису знали шта да раде.

Локални званичници одмах су пожурили на радна мјеста широм региона, а брзи возови који саобраћају између Токија и сјевера земље су накратко заустављени.

„Осјећали смо се беспомоћно јер нисмо могли ништа да урадимо док је пројектил летио небом изнад Јапана“, изјавио је Хироаки Кумасака /38/, радник издавачке куће који се спремао за пословни пут из Токија према сјеверу земље.

Он је рекао да је својој породици послао поруку „Јапан више није безбједан“ и да је странац који се затекао поред њега помислио исто.

Ракета је у 6.12 часова, 14 минута послије лансирања из околине Пјонгјанга, пала у Тихи океан, око 1.180 километара источно од Хокаида.

Информација о томе да је пројектил прелетио Хокаидо објављена је двије минуте касније.29