УКРАЈИНА: ДЕМОНСТРАНТИ ПОД ШАТОРИМА ИСПРЕД ПАРЛАМЕНТА

1474

Стотине мирних демонстраната окупиле су се данас у кампу са шаторима испред зграде парламента са захтјевом да се предузму мјере против криминала на државном нивоу.

Јучерашњем протесту присуствовало је скоро 5.000 људи, а бивши грузијски лидер и шеф опозиционе странке у Украјини Михаил Сакашвили позвао је предсједника Петра Порошенка да поднесе оставку.

Активисти су поставили неколико десетина шатора у парку и на улици која пролази поред парламента. Окупљени пију чај и разговарају испред зграде скупштине, а надгледа их велики број полицајаца, пренио је АФП.

Шеф националне полиције Сергиј Књазев и државни тужилац Јуриј Луценко рекли су да не намјеравају да предузму акцију поводом постављања шатора.

Луценко је рекао да је право на протест „једно од главних достигнућа“ револуције из 2014. године у којој је свргнута тадашња власт.

Демонстранти, између осталог, захтијевају да се посланицима укине имунитет на кривично гоњење и да се оснује антикорупциони суд. У Међународном монетарном фонду кажу да би оснивање таквог суда био знак напретка Украјине према западним стандардима.