ТРНОВО- Обиљежавање страдања Срба 30. јула

449

У Трнову ће у петак, 30. јула, бити служени парастоси и положено цвијеће као знак сјећања на страдање Срба са подручја те општине у одрбрамбено-отаџбинскомм рату.

Меморијалну манифестацију „Дан страдања српског становништва у Трнову“ организује Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, у сарадњи са општином Трново.

„Тог дана, на велики православни празник Огњену Марију, уз пламен свијеће и молитву присјетићемо се и поклонити сјенама свих страдалих Срба из Трнова“, рекао је данас Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија.

Према његовим ријечима, у току одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 српских бораца из Трнова.

Тимотија је навео да је у Трнову за покој њихове душе, част и заслуге изграђен Централни споменик на коме су исписана сва имена погинулих и страдалих.

Према програму ове манифестације, 30. јула у 9.00 часова биће служена Света литургија у Храму Светог Георгија, у 10.00 часова биће служен код Централног споменика у Трнову, а за 10.30 часова на том мјесту планирано је полагање вијенаца.

Обраћање званичника предвиђено је за 11.00 часова, а након тога у 11.30 часова планиран је полазак на Рогој, гдје ће бити служен парастос код споменика погинулим српским борцима.

/Срна/