Трново: Вијенци и свијеће у знак сјећања на страдале Србе

159

Литургијом у Храму Светог Георгија, парастосом и полагањем вијенаца код централног споменика у Трнову, данас је обиљежен Дан сјећања на страдање српског становништва ове општине.

Вијенце су у име Града Источно Сарајево положили замјеник градоначелника Слободан Амовић и начелник Одјељења за општу управу Никола Вујичић.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Током рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

Најмлађа цивилна жртва на подручју Трнова имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

Вијенце на спомен-обиљежју у Трнову положили су савјетник предсједника Републике Српске Урош Бјелица и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелници општина Трново и Калиновик Драгомир Гаговић и Радомир Сладоје, те Горан Тимотија из општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и представници борачких организација и Црвеног крста Републике Српске.

/Срна, Град Источно Сарајево

фото: РТВИС