НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ИВАН КЛАЈН

146

На данашњи дан 1937. године у Београду је рођен лингвиста Иван Клајн. Отац му је био Хуго Клајн, чувени неуропсихијатар, професор, редитељ и шекспиролог, а мајка Стана је била прва жена музиколог у Србији.

Још као дијете научио је њемачки, француски и енглески, студирао је италијански, научио шпански, а посебно је био посвећен изучавању српског језика. Студије италијанског језика и књижевности завршио је на Филолошком факултету у Универзитета у Београду на ком је потом предавао италијански језик и упоредну граматику романских језика.

Осим романистике, подручје Клајновог рада била је и нормативна граматика и стандардизација савременог српског језика. Уз професору и научни рад, језиком, а посебно језичким недоумицама, бавио се на радију и на телевизији, у дневним и недјељним новинама (најдуже у Нину).

Преводио је са италијанског и енглеског језика, написао бројне књиге…

Дописни члан САНУ постао је 2000, а редовни 2003. године.

Добитник је многих признања и награда, као што су Орден звијезде италијанске солидарности, Награда Министарства спољних послова Републике Италије за Италијанско-српски речник, Повеља Матице српске за укупни допринос његовању српске језичке културе и Сретењски орден трећег степена.

/Библиотека Матице српске/