НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН МОМО КАПОР

86

На данашњи дан 1937. у Сарајеву је рођен књижевник, сликар и новинар Момчило Момо Капор. Приликом бомбардовања Сарајева 13. априла 1941. године, погинула је његова мајка Бојана док га је својим тијелом штитила од рушевина.

Дипломирао је сликарство на Академији ликовних уметности у Београду 1961. године, у класи Недељка Гвозденовића. Више је излагао у свијету (Њујорк, Бостон, Женева, Брисел, Каракас, Удине…) него у домовини.

У Београду је излагао први пут тек 1992. године. Илустровао је не само многе своје књиге, него и књиге својих колега. Бавио се и новинарством, писао je за „Нин”, „Политику”, „Књижевне новине“, у „Базару” је писао колумну „Белешке једне Ане” и потписивао се као тинејџерка Ана.

Путовао је по свијету и писао путописе. Интервјуисао је многе значајне личности, међу њима и нобеловца Сола Белоуа 1977. године, годину дана након што је Белоу добио Нобелову награду, а тај интервју су пренијеле многе свјетске новинске агенције. Писао је са изузетном лакоћом и шармом и био један од најтиражнијих писаца Југославије.

Написао је и двадесетак радио, ТВ и позоришних драма, као и неколико филмских сценарија, а био је и косценариста филма „Валтер брани Сарајево“. Преведен је на више од 20 језика. Упорно је користио писаћу машину.

Задужбина „Момчило Момо Капор“, основана 2010. године, додјељује на дан његовог рођења награду „Момо Капор“. Награда се додјељује наизмјенично за доприносе у књижевности и ликовној уметности, а овогодишњи добитник је књижевник Ђорђе Матић.

/Библиотека Матице српске/