ОТВОРЕН 80. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ВЕНЕЦИЈИ

327

Јубиларни 80. Међународни филмски фестивал у Венецији свечано је отворен у сриједу вече пројекцијом филма „Команданте“ редитеља Едоарда Де Анђелиса.

То је прича о Салватореу Тодару, италијанском морнаричком официру и подморничару који је вукао на сигурно чамце за спасавање носећи преживјеле са бродова које је потопио током битке за Атлантик у Другом свјетском рату, пренијела је агенција Анса.

Подморница из тог периода специјално за ту прилику изложена је на тргу Светог Марка.

Италијанска глумица Катерина Мурино отворила је фестивал ретроспективом посвећеном периоду од 80 година трајања ове манифестације током које су приказане раније додјеле Златног лава.

Прве фестивалске вечери одржана је и церемонија додјеле Златног лава за животно дјело италијанској редитељки и сценаристи Лилијани Кавани. Награду познатој редитељки уручила је енглеска глумица Шарлот Ремплинг.

Ремплинг је говорила о својој сарадњи са глумцем Дирком Богардом у филму Каванијеве Ноћни портир, а потом је на сцену изашла 90-годишња редитељка. Она је говорила о значају жена филмских стваралаца, а њен најновији филм „Ордине дел Темпо“ приказан је данас ван конкуренције.

Најстарији свјетски биоскопски фестивал трајаће до 9. септембра.

/Танјуг/

Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI