ПРОНАЂЕНА СЛИКА ГУСТАВА КЛИМТА НАКОН ГОТОВО 100 ГОДИНА

174

Слика аустријског умјетника Густава Климта, која је била изгубљена 100 година, пронађена је у Бечу.

Слика названа „Портрет госпођице Лизер“ некада је припадала јеврејској породици у Аустрији и посљедњи пут је виђена у јавности 1925. године.

Судбина слике била је непозната, али породица садашњих власника посједује слику од шездесетих година прошлог вијека.

Аукцијска кућа „Им Кински“ процјенила је вриједност слике на више од 54 милиона долара, уз напомену да је њено поновно проналажење „права сензација“.

„Слика такве ријеткости, умјетничког значаја и вриједности није била на тржишту умјетничких дјела у централној Европи неколико деценија“, саопштила је аукцијска кућа.

Портрет ће сада бити стављен на аукцију 24. априла у име власника и правних насљедника породице Лизер, на основу Принципа из Вашингтона, међународног споразума о враћању умјетничких дјела, које су опљачкали нацисти, потомцима људи од којих су одузети.

Прије саме аукције, слика ће бити изложена на различитим међународним локацијама, укључујући Велику Британију, Швајцарску, Њемачку и Хонг Конг.

Портрет је некада припадао породици Лизер, богатим јеврејским индустријалцима из Беча.

Адвокати су рекли аустријским медијима да до сада нису пронашли доказ да је дјело било украдено или опљачкано прије или током Другог свјетског рата.

Климтова слика „Дама са лепезом“ продата је за 85,3 милиона фунти у јуну, чиме је постала највредније умјетничко дјело икада продато на аукцији у Европи, подсјећа Би-Би-Си.

/Срна/