СОКОЛАЦ- Рајовић: Дјеца постају зависници од нових технологија

274
СОКОЛАЦ, 14. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Дјеца постају зависници од нових технологија и неке државе чак отварају клинике за лијечење од тих болести зависности, изјавио је професор Ранко Рајовић на предавању на Сокоцу о теми "Дјеца заробљена у виртуелном свијету".

Дјеца постају зависници од нових технологија и неке државе чак отварају клинике за лијечење од тих болести зависности, изјавио је професор Ранко Рајовић на предавању на Сокоцу о теми „Дјеца заробљена у виртуелном свијету“.

Рајовић, који је истакнути научни радник и оснивач МЕНСЕ Србија, сматра да је један од начина рјешавања овог проблема да се савјет родитеља и локална заједница сагласе о могућности да забране дјеци доношење мобилних телефона у школе.

Он је на синоћњем предавању, говорећи о томе зашто све више дјеце не воли да учи, нагласио да постоји и други проблем, јер је истраживањима у медицини доказано да дјеца која више користе нове технологије имају смањене дубоке регије мозга.

Рајовић је рекао да та дјеца губе концентрацију, не могу да уче, читају, пишу и смањене су им когнитивне способности, те упитао шта ће бити са њима за пет или 10 година.

Он указује да је то тек најава проблема и да се већ сада види проблем који раније није постојао, а зове се хиперпажња.

Према његовим ријечима, посљедице таквог учења су да се смањује критеријум, па дјеца имају све боље оцјене, а све слабије знање.

„Ми смо одговорни за ово стање деце и зато родитељи морају бити свесни колико нове технологије могу да оштете дете“, рекао је Рајовић, који је стручњак за рани развој интелигенције код дјеце, креатор НТЦ програма учења кроз игру, специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије и доктор спортских наука.

Рајовић је поручио да родитељи треба да знају у шта се упуштају и каква су ограничења која морају дати свом дјетету да им се не би десило „да изгубе дјецу“.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, који је заједно са директором соколачког Шумског газдинства „Романија“ Страхињом Башевићем организатор предавања, изразио је увјерење да је синоћње предавање оставило посебан утисак на присутне и наду да ће друштво у овом модерном добу успјети да ријеши нови проблем са којим се суочава.

/Срна/