СЛУЖБЕНИКУ ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ ГОДИНА ЗАТВОРА

1353

Апелационо вијеће Суда БиХ другостепеном пресудом осудило је службеника Граничне полиције Александра Пекића на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја или овлаштења.
Пекић је првостепеном пресудом, која му је изречена у априлу, осуђен на седам мјесеци затвора због злоупотребе положаја. Апелационо вијеће је као неосновану одбацило жалбу његове одбране, док је жалба Тужилаштва БиХ уважена, па је казна преиначена на годину затвора.

Уз затворску казну, првостепеном пресудом Пекићу је изречена мјера забране вршења дужности у трајању од три године од правоснажности пресуде, преноси Бирн.

Према ранијим наводима Тужилаштва, Пекић је почетком 2016. као службеник Јединице граничне полиције – вођа тима пасошке контроле на сарајевском аеродрому, у намјери стицања противзаконите имовинске користи, искористио положај тако што је приликом извршавања службених дужности поступао противно одредбама закона, правилника и упутстава Граничне полиције БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су раније навели и да је Пекић, приликом претреса личних ствари путника, у више наврата отуђивао новац који се налазио у пртљагу путника.