СВЈЕДОЦИ НАЈСЛАБИЈА КАРИКА У СУЂЕЊИМА – ПРИТИСАК НА СВЈЕДОКЕ

1499

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да истражни органи треба да утврде и процесуирају оне који кривичним дјелима врше притисак на свједоке или свједоке који својим исказом почине кривично дјело кривоклетства.
Грубеша је истакао да су свједоци увијек најслабија карика код утврђивања чињеничног стања и грађења случаја, посебно у кривичним предметима јер за разлику од других доказних средстава људи увијек имају могућност мијењања исказа, давања лажних исказа и слично, па се случајеви не смију заснивати на таквим доказима.

Он је навео да Тужилаштво БиХ и даље има велики број предмета ратних злочина, те да је циљ ревидиране Стратегије за процесуирање ратних злочина да буду процесуирани најсложенији и најприоритетнији предмети у Суду и Тужилаштву БиХ, а остали предмети пред правосудним органима ентитета и Брчко дистрикта до краја 2023. године.

„Осим у 2012. години када је уступљено више од 200 предмета ратних злочина, динамика преноса предмета није била адекватна, нарочито ако се узме у обзир да је у исто вријеме дошло до преузимања значајног броја предмета од ентитетског и правосуђа Брчко дистрикта“, рекао је Грубеша за „Глас Српске“.

Он је навео да је рад судија и тужилаца у надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те да је неопходно да се овај институт користи у пуном капацитету и да буде оруђе да би препознали евентуалне застоје у процесуирању предмета и да се направи разлика да ли је ријеч о људском фактору или постоје објективни разлози за које се увијек може наћи рјешење.

Грубеша је нагласио да је владавина права кључна за напредак БиХ на путу према ЕУ и да сви актери морају заједно радити на успостављању ефикасног правосуђа у које ће грађани имати повјерења.

„Када престанемо правосуђе гледати као оруђе за постизање политичких циљева, као што то, нажалост, неки раде, тада ћемо наћи заједнички језик у ком правцу треба реформисати правосуђе“, закључио је Грубеша.