ЗВАНИЧНИЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ ПРИСЛУШКИВАНИ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

1538

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ, у складу са законима и Уставом БиХ, прислушкивала одређене званичнике из Хрватске искључиво с циљем заштите економских интереса БиХ и њених грађана.
„Сасвим је легално и легитимо право сваке земље, па и БиХ, да штити све своје интересе и интересе грађана БиХ. Према томе, институције БиХ, али и нижи нивои власти, дужни су да штите те интересе“, рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да су ОБА и све друге безбједносне агенције у БиХ дужне да штите и економске интересе БиХ и да заштите БиХ од нелојалних, некоректних напада који могу да утичу или угрозе економске темеље БиХ и да јој нанесу економску штету, као и њеним грађанима.

Наводећи да то раде и друге земље у Европи и свијету, па тако и безбједносне институције БиХ, Мектић истиче да интересе БиХ и њених грађана и заштиту од „нечијих профитерских намјера“ институције безбједности у БиХ спроводе у складу са законима и Уставом БиХ.

„Све до чега смо дошли и што смо сазнали у вези са овом афером о којој су писали портал `Журнал` и лист `Национал`, предузимали смо у складу са законом и Уставом БиХ, штитећи њен економски интерес и не дозвољавајући подривање економског система унутар БиХ. То ћемо радити и даље, на легалан и законски начин“, поручио је Мектић.

Према његовим ријечима, приватни интереси „ударили су на цјелокупне интересе БиХ и то се мора спријечити“.

„Да ли ће то сметати појединцима и групама у БиХ који су се нашли у свему овоме, као и некима из неке друге земље, то нас не занима. Нас обавезује интерес грађана и нећемо радити ништа против економских интереса других држава“, каже Мектић.

Он сматра да је „сада јасније зашто су неки страни званичници и политичари у посљедње вријеме лоше говорили о БиХ“.

„Сада о томе дефинитивно много више знамо и све информације ћемо доставити кључним институцијама извршне, законодавне и других надлежних власти у БиХ, јер није на безбједносним агенцијама да предузимају одговор према другим државама, него то на основу валидних и тачних инфрмација треба да раде кључне институције сваке земље, па тако и БиХ“, рекао је министар безбједности.

Хрватски лист „Национал“ објавио је раније да ОБА води специјални рат против Хрватске, њеног премијера Андреја Пленковића и спољне политике хрватске Владе, али и хрватског народа у БиХ, наводећи да је имао увид у више тајних извјештаја ове агенције.

„ОБА би номинално требало да штити интересе БиХ, укључујући сва три конститутивна народа у тој земљи. Међутим, извјештаји те службе буде озбиљну сумњу у то да није увијек тако, већ се ОБА злоупотребљава за афирмацију политичких интереса и агенде предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. ОБА није једина институција у БиХ којој се приписује да се, у најмању руку повремено, злоупотребљава за политичке интересе једне странке и једног народа“, наведено је у тексту под насловом „Шпијуни из БиХ прислушкују, прате и тајно надзиру хрватске политичаре и предузетнике“.