СМАЊЕНО НАРУШАВАЊЕ ЈАВНОГ РЕДА И МИРА, ПОВЕЋАН БРОЈ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

149

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Источно Сарајево прошле године евидентирано је 3,7 одсто мање нарушавања јавног реда и мира у односу на 2022. годину, а у истом периоду забиљежено је повећање саобраћајних незгода за 14,8 одсто.

Начелник сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да су у протеклој години евидентирали 363 нарушавања јавног реда и мира.

„Санкционисали смо 444 лица, а нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било“, рекао је Чворо на конференцији за новинаре гдје су представљени резултати рада за протеклу годину.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да се на подручју Управе догодила 681 саобраћајна незгода, што је за 14,8 одсто више у односу на упоредни период када су евидентирали 593 незгоде.

Он је рекао да су четири лица смртно страдала на подручју Хан Пијеска, два на Палама и једно у Рогатици.

Чворо је појаснио да је повријеђено 316 лица, од чега 55 теже и 261 лакше, а како каже, најчешћи узроци саобраћајних незгода јесу неприлагођена брзина условима пута и првенство пролаза.

Из саобраћаја је искључено 2.278 возача, од чега 1.650 због вожње под дејством алкохола и 303 због одбијања да се подвргне тесту на дрогу.

Чворо је истакао да су полицијски службеници Управе одузели 11 аутомобила вишеструким повратницима у извршењу најтежих прекршаја из ове области.

Он је навео да су континуиран рад полицијских службеника, регионалне и локалне акције саобраћаја, кориштење техничких средстава допринијели задовољавајућем стању безбједности из области безбједности саобраћаја у 2О23. години.

„Покушаћемо да наставимо овакав тренд и у овој години“, нагласио је Чворо.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су полицијски службеници прошле године регистровали 607 кривичних дјела и поднијели 548 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 573 лица од чега је 131 повратник и 13 малољетника у вршењу дјела.

Из општег криминалитета почињено је 507 кривичних дјела, 35 из привредног криминалитета, 22 у вези са дрогом, 38 кривичних дјела против безбједности јавног саобраћаја и пет из Кривичног закона БиХ.

Према његовим ријечима, највећи број кривичних дјела извршен је на подручју полицијских станица Источно Ново Сарајево, Соколац и Источна Илиџа.

Када је ријеч о злоупотреби дроге, Церовина је рекао да су евидентирана 533 прекршаја, док је надлежном тужилаштву достављено 20 извјештаја против 54 лица.

Церовина је нагласио да су у прошлој години реализоване двије акције „Коде“ и „Мет“, усмјерене на лица која су се бавила куповином, држањем, препакивањем, продајом дроге на подручју Полицијске управе Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, оперативна акција „Коде“ спроведена је са Управом за организовани и тешки криминалитет и Европолом, током које је заплијењена одређена количина дроге, одузето 10 аутомобила, мобилни телефони, осам комада дугих цијеви, четири комада кратког наоружања и 682 метка и други предмети који ће бити кориштени у поступку.

Церовина је изјавио да су прошле године извршена 1.824 увиђаја, од чега 13 у присуству тужиоца, док су ухапшена 302 лица у складу са Законом о кривичном поступку Републике Српске.

Он је подсјетио да су полицијски службеници Управе спроводили низ превентивних и репресивних активности из области криминалитета које је допринијело задовољавајућем стању.

/Срна/