У ОВОЈ ГОДИНИ ОДУЗЕТО ПЕТ ВОЗИЛА ОД ВИШЕСТРУКИХ ПОВРАТНИКА

310

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у току прошле године одузето је 21 возило од вишеструких повратника у чињењу тежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је у овој години по истом основу одузето пет возила, рекла је Срни портпарол ове управе Весна Стокановић.

Стокановићева је навела да је за једно привремено одузето возило у прошлој години Основни суд Соколац изрекао заштитну мјеру одузимања моторних возила, гдје је исто рјешење достављено Агенцији за управљање одузето имовином Републике Српске.

„Министарство унутрашњих послова Републике Српске интензивирало је активности у погледу примјене Закона о прекршајима Српске, с циљем побољшања стања безбједности саобраћаја и адекватног санкционисања вишеструких повратника за најтеже прекршаје из ове области. То се ради према онима којима није постигнута сврха кажњавања изрицања новчане казне, заштитне мјере забране управљања моторним возилом и евидентирати казнених бодова“, истакла је Стокановићева.

Она наводи да се пријевремено одузимање возила врши од вишеструких повратника у чињењу тежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, а који већ имају евидентиране овакве прекршаје у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији.

Према њеним ријечима, дуг за неплаћене казне у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији не представља основ за привремено одузимање возила, већ служи да се утврди да је ријеч о вишеструком повратнику у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

Најтежи прекршаји из области безбједности саобраћаја су: управљање моторним возилом под дејством алкохола и дрога или одбијање тестирања, управљање нерегистрованим возилом или то да је потврда о регистрацији истекла за више од 30 дана, управљање моторним возилом прије стицања права на управљање, управљање за вријеме изречене заштитне мјере забране управљања моторним возилом или за вријеме када је возачка дозвола депонована и други тежи прекршаји.

/Срна/