СОКОЛАЦ- Марија Тошић, суперталентовани криминолог

210

Сокочанка Марија Тошић /24/ проглашена је за најбољег студента у генерацији од 115 студената на факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву.

Дипломирала је крајем прошле године и стекла звање бечелор криминалистике. Добитник је и Златне значке општине Соколац, што јој даје снагу да иде даље у свом усавршавању.

На свечаности додјеле диплома Тошићевој, студенту са просјеком оцјена девет уручена и Повеље Универзитета у Сарајеву као најбољем студенту Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије.

Добила је и награду Министарства образовања и науке Владе Федерације БиХ, а у задњој години студија примала је стипендију Града Источно Сарајево, која је, како каже, дошла у прави час.

Марији посебно задовољство и част причињава признање „Златна значка општине Соколац“ које је примила у августу за Дан и крсну славу општине, што доживљава као подршку за труд који је уложила током студија и наставка усавршавањау области криминалистике.

Њеном успјеху, каже, додатно је допринијело то што су је родитељи подржали да упише студиј који воли, како би у свом позиву постигла што боље резултате и да добро научено у теорији преточи у праксу.

„Када сам уписла Гимназију општег смјера на Сокоцу знала сам шта ћу студирати јер сам себе видјела у позиву везаном за криминалистику и завољела тај посао пратећи криминалистиче серије“, навела је Тошићева.

Одавно се, каже, занимала за форензику, рад са доказима и рад у лабораторији у циљу доказивања и истраге.

За студиј у Сарајеву опредијелила се да не би родитеље излагала додатним трошковима јер слични факултети постоје у Бањалуци и Београду, доста удаљенијим градовима од Сокоца.

Након што је дипломирала на факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву, постала је студент другог циклуса на истом Факултету у децембру прошле године.

Положила је све испите и тренутно приводи крају мастер рад на тему „Заштита и поступање са малољетним починиоцома кривичних дјела у БиХ“.

За ову тему Тошићева се опредијелила, јер је јако заступљена и, како каже, на жалост веома распрострањена друштвено неприхватљива појава у овдашњем друштву о којој се пуно пише и говори, али о којој није направљен неки јединствен систем и закон који се односи на ту материју.

„Вољела бих да се у будућности бавим управо том малољетничком делинквенцијом, јер је осјетљива тема и захтијева мултидисциплинаран приступ.

Ради се о посебном правном и институционалном третману у односу на пунољетне починиоце кривичних дјела с обзиром на њихову психичку зрелост, али ћу о томе одлучити када одрадим приправнички испит“, наводи Тошићева за Срну.

Она не крије радост што је одневдавно почела да одрађује приправнички стаж у Заводу за форензичку психијатрију на Сокоцу гдје има прилику да се уз помоћ ментора сусретне са практичним дијелом спознаје о безбједносном сектору коме и припада.

Тошићева за сада не размишла о одласку у другу средину, уколико јој се укаже прилика да се запосли у Министарству унутрашњих послова у свом граду или окружењу, јер воли свој завичај у који би се радо вратила чак иако би имала шансе да оде у већу средину на додатно усавршавање.

Ова успјешна млада Сокочанка у слободном времену је и активиста Црвеног крста и добитник је златне медаље за најбољег шминкера на 25. Републичком такмичењу екипа прве помоћи на Палама.

Њеним путем пошао је и млађи брат такође успјешан студент, сада већ треће године на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву, јер му је, каже, пренијела љубав према стварању безбједности и сигурног окружења у заједници.

/Срна/