УХАПШЕНО СЕДАМ МУШКАРАЦА ЗБОГ ДЈЕЧИЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ, ЖРТВЕ ВРБОВАЛИ ПУТЕМ „ФЕЈСБУКА“

753

Полиција Републике Српске је од септембра прошле до јуна ове године, у акцијама „Карика“ и „Инстинкт“, открила и ухапсила седам особа која су путем друштвене мреже „Фејсбук“ врбовали дјецу ради дјечије порнографије.

Незванично сазнајемо да су  ухапшени Љубо Ђукић, Исмет Јунузовић, Синиша Брезовац, Драган Гајић, Хазим Шувалић, Мујо Тукић и Санел Форић.

– Окружном Тужилаштву у Добоју пријављени су Љ. Ђ. из Прњавора, И.Ј. из Зворника, С.Б. из Дервенте, Д.Г. из Бијељине, Х.Ш. из Живиница и М.Т. из Грачанице. На терет им се стављају  кривична дјела искориштавње дјеце за порнографију, упознавање дјеце с порнографијом и искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета – саопштило је Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Додали су да је Окружном  тужилаштву Приједор поднесен и извјештај против  С.Ф. из Козарца.

– Он се терети  за кривична дјела полна злоупотреба дјетета старијег од петнаест година, искориштавање дјеце за порнографију и искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета- истакли су у МУП-у РС.

Према незваничним информацијама, предатори  су бирали жртве које имају од 12 до 14 година, а осумњичени су старости између 30 и 65 година.

Извор близак истрази је појаснио да су осумњичени путем „Фејсбука“ врбовали дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије, односно тражили су од дјеце да се фотографишу без одјеће, описујући им детаљно начин на који да фотографишу интимне дијелове тијела.

– Дјеци су слали фотографски и видео материјал порнографског садржаја. Путем апликација „Месинџер“ и „Вибер“, те путем СМС порука договарали су састанке ради вршења обљубе. Осумњичени су детаљно описивали са којим циљем желе састанак. Њих је полиција пратила и хапсила на мјестима договорених састанака-рекао је извор близак истрази.

Он је појаснио да су осумњичени, у циљу врбовања жртава и придобијања њиховог повјерења, нудили допуне за телефонске рачуне, новац, гардеробу…

– Давали су им и разна обећања и савјете те нудили поклоне    прилагођене дјеци наведеног узраста као што су чоколаде, ролери, кућни љубимци… У једном случају поклон је био папагај – рекао је наш извор.

Додао је да су се  осумњичени пријетили жртвама и уцјењивали их  ако би они одбијали да поступе по њиховим захтјевима.

– Како би жртву увјерили да пристане на сексуалне активности, осумњичени су дјеци детаљно описивали начин на који се то ради и слали експлицитне фотографије  -рекао је наш извор.

У МУП-у су нагласили су да су током ових акција претресом објеката које користе осумњичени пронашли предмете за извршење кривичног дјела.

– Пронађени су мобилни телефони, рачунари, уређаји  за складиштење дигиталних података и слично. Такође, пронађена је и одузета одређена количина оружја и муниције. Претреси су обављени на подручју Зворника, Српца, Бијељине, Дервенте, Приједора, те  Живиница ФБиХ и Грачанице у ФБиХ- рекли су у МУП- у РС.

Акције „Карика“ и „Инстинкт“ реализоване у сарадњи са Полицијским управама Добој и Приједор

У МУП-у РС наглашавају да ће  у наредном периоду спроводити планске активности на откривању и доказивању кривичних дјела сексуалне експоатације дјеце.

/Глас Српске/