За покушај убиства Слободану Марковићу пет година робије

1576

Бивши директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић (57) осуђен је у бањалучком Окружном суду на пет година затвора због покушаја убиства Биљане Кесеровић коју је брутално претукао дрвеном палицом.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић. У изречену казну Марковићу је урачунато вријеме које је провео у притвору од 5. децембра прошле године. Он ће остати у притвору и након изрицања пресуде.

Марковић је Кесеровићеву напао 5. децембра прошле године у подземној гаражи у бањалучкој улици Светозара Марковића. Према пресуди, напад је испланирао па је под точак „пежоа 308“ Кесеровићеве поставио комад дрвета како не би могла покренути возило. Када је сишла у гаражу, она је безуспјешно покушавала да крене аутомобилом, али није успјела због дрвета па је изашла и сагнула се поред возила да види у чему је проблем. Тад ју је Марковић изненада напао и ударио у главу дрвеном палицом дугом 73 центиметра која је била обложена најлоном. Од ударца је несрећна жена пала на тло, а Марковић је наставио да је туче. Након неколико удараца подигао је жртву и покушао да је угура у возило, али није успио јер се она опирала. Насилник је потом ухватио за врат и завезао јој платно преко уста да не би галамила, али га је она скинула и почела да дозива у помоћ. Њено запомагање чули су комшија Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић који су туда случајно наишли. Чигојевић је, кад је видио да Марковић сједи на жени, почео да виче па је насилник кренуо да бјежи. Чигојевић и Кременовић су успјели да га сустигну и савладају те задрже до доласка полиције.

Образлажући пресуду судија Кудрић је казала да је оптужени дјело починио с евентуалним умишљајем.

– На страни оптуженог постоје бројне отежавајуће околности. Исказао је упорност и безобзирност у чињењу кривичног дјела. Олакшавајуће је то што није осуђиван и што је породичан човјек – рекла је судија Кудрић.

Марковићев адвокат Миљкан Пуцар најавио је жалбу на пресуду. Он сматра да се овдје не ради о покушају убиства и да је казна престрога.

За Марковића се причало да је припадник масонске ложе у БиХ и да је један од њених водећих чланова.

Мотив

Мотив напада и бруталног премлаћивања Биљане Кесеровић није наведен у оптужници нити у пресуди.

Вјештак одбране психолог Надежда Савјак изјавила је раније током суђења да је Слободан Марковић имао мотив да нападне и претуче Кесеровићеву, али исто тако има и мотив да о томе ћути.