ЛУЧИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО СИНОНИМ ЗА ОДГОВОРНО И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ

1797

Пред обиљежавање 25. година постојања Града Источно Сарајево, за ИС Радио портал говори предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић . Лучић истиче да је још једна успјешна година иза градске управе, да се Пред обиљежавање 25. година постојања Града Источно Сарајево, за ИС Радио портал говори предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић . Лучић истиче да је још једна успјешна година иза градске управе, да се испуњавају све редовне обавезе и да се истовремено помажу и општине које су у саставу града Источно Сарајево.

„Ми смо успјешно завршили претходну годину када је ријеч о буџету, све своје обавезе смо испунили и евидентна је финанијска стабилност већ дужи низ година. Све ово омогућава стабилан и ефикасан рад  градске управе“, наглашава предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић. Истиче и да је испуњено све што је планирано, те да су  истовремено и преузете нове обавезе, као што је рјешавање повећања нивоа безбједности у нашем граду.„Ове године ћемо реализовати пројекат „За безбједније Источно Сарајево“ , постављањем 170 надзорних камера на подручју града Источно Сарајево. На овај начин ће припадници МУП РС још успјешније обављати свој посао“, закључио је Лучић.

Град Источно Сарајево успјешно наставља са активностима око припреме Европског зимског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ 2019/, у сарадњи са градом Сарајевом, Владом РС и другим заинтересованим странама.

„Надам се да ће тај догађај, који је планиран за фебруар идуће године, бити успјешна манифестација по којој ће се афирмисати и наш град и туристички потенцијали са којима располажемо.На ован начин желимо и да олимпијску планину Јахорину и остале туристичке садржаје  додатно промовишемо како би имали још већу туристичку посјећеност, али и да будемо у прилици да са нашим спортским клубовима и савезима организујемо европска и свјетска такмичења у зимским спортовима“, каже Лучић.

Значајна је и успјешна сарадња Градске управе са институцијама и организацијама на подручју Града.

„Истакао би и одличну сарадњу са Универитетом у Источном Сарајеву, у којој град поштује аутономност ове високошколске институције,те помаже у финансијској и свакој другој организацији значајних манифестација, односно симпозијума, на којима је промовисано доста научно-истраживачких радова, те представника академске заједнице из Европе и свијета. Сматрамо да је Универзитет неодвојиви дио града Источно Сарајево. Истакао би и добру сарадњу са болницом Источно Сарајево. Ове године смо донирали скупоцјени апарат за анализу крви, који ће омогућити да пацијенти ефикасније добију здравствену  услугу“, наглашава предсједник Скупштине града Источно Сарајево, додајући да је видна и сарадња са вјерским заједницама, прије свега са Српском православном црквом.“Похвалио би сарадњу са митрополитом господином Хризостомом, као и са свештенством са подручја града Источног Сарајева“.

Лучић каже да град Источно Сарајево води рачуна и о развоју спорта, те да се издвајају средства за финансирање и суфинансирање клубова и за њихове активности.

„Задовољни смо и успјесима наших спортиста, те се надамо да ће бити сличних успјеха, као што је прошлогодишњи успјех Немање Мајдова“,каже Лучић и додаје да се води  рачуна и о развоју културе.“ Између осталог и кроз конкурсе помажемо бројне градске културне манифестације: Акордеон арт, Сабор старог пјевања у Срба у организацији КУД „Војковићи“, Госпојинске вечери културе на Сокоцу, Међународни фестивал Малих сцена и монодраме, Лут фест, Дани Душка Трифуновића“ итд. Све су ово  традиционалне културне манифестације  које захтјевају пажњу, али и нашу подршку“.

Према ријечима предсједник Скупштине града Источно Сарајево  на промоцију туристичких потенцијала ове регије Град посвећује се посебна пажња. „Имамо градску Туристичку организацију која води рачуна у тој области, а чини ми се и да је све боља сарадња са Олимпијским центром Јахорина, хотелијерима на овој, али и осталим планинама: Требевићу и Романији. Туризам треба и даље развијати, јер је очигледно да се не смијемо ослањати само на природне претпоставке, него омогућити да наши природни производи буду доступни током цијеле године“.

Иако није у директној надлежности градске управе, Град води рачуна о борачкој популацији. „Добили смо похвале  и захвалност од предсједника Борачке организације РС што се старамо о борачкој категорији, с обзиром да друштво РС није на адекватан начин помогло популацији која је најзаслужнија за настанак РС. Ми настојимо да кроз наш буџет помажемо и борцу појединачно, али и да заштитимо споменике на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу. Друштвено смо и одговорни када су у питању обиљежавања значајних датума из претходног одбрамбено-отаџбинског рата,али и претходних ратова, како се жртве не би заборавиле. И  у будућности ће борачке категорије имати подршку руководства и одборника у Скупштини града Источно Сарајево“, истиче Лучић.

Лучић додаје да је у припреми Одлука о дугорочном задуживању, како би се реализовали бројни инфраструктурни пројекту на подручју цијелог града. „На овај начин ће се помоћи и локалним заједницама, тј. установама и предузећима у њиховим активностима. Планирана је реконструкција Културног центра у Палама, изградња Духовног центра Митрополије дабробосанске у Источном Новом Сарајеву, реконструкција и изградња одређених спортских објеката, санација депоније на подручју општине Трново, као и реализација одређених инфраструктурних пројеката на саобраћајницама.На овај начин помажемо да локалне заједнице успјешније обављају своје функције“, каже предсједник Скупштине града, напомињујући да је при крају  и изградња савременог објекта Ватрогасног дома на подручју општине Источна Илиџа.

 

/is-radio.com/