НАРЕДНУ ГОДИНУ ОБИЉЕЖИЋЕ ЕYOF И ВАЖНИ ГРАДСКИ ПРОЈЕКТИ

1816

Наредна година биће обиљежена реализацијом важних пројеката за грађане Источног Сарајева, који ће бити финансирани из кредитног задужења. Ријеч је о одлуци Скупштине града да финансира двадесетак пројеката са 3,3 милиона KМ, а пројекти су распоређени на подручју свих шест градских општина.

Разговарала: Љиљана ЧВОРО

На подручју града Источно Сарајево 2019. годину обиљежиће зимски Европски олимпијски фестивал младих /ЕЈОФ/ и реализовање важних пројеката за грађане свих шест општина, најављује градоначелник Ненад Вуковић.

Вуковић подсјећа да ће од 9. до 16. фебруара градови Источно Сарајево и Сарајеви бити домаћини ЕЈОФ-а. Очекује се присуство младих из 46 земаља, те око 1.100 такмичара који ће се надметати у осам дисциплина, као и више од 3.000 гостију који ће бити у пратњи такмичара и других посјетилаца.

Он истиче да ће град искористити ЕЈОФ да на најбољи начин промовише своје туристичке потенцијале.

Веома је важно што смо уз помоћ Владе Републике Српске урадили инфраструктуру на борилиштима, тако да ће то бити заоставштина вриједна пажње“, наводи Вуковић.

Посебан добитак је што ће у Спортско-пословном центру “Пеки” бити први пут на овим просторима организовано такмичење у карлингу. Много је урађено и на локалитету Дворишта, која ће сада бити један од најбољих нордијских ски-центара.

Вуковић најављује да ће организатори покушати да на стадиону “Славија” или некој другој локацији организују церемонију затварања игара, уз предају заставе наредном домаћину – Финској.

Наредна година биће обиљежена и реализацијом важних пројеката за грађане Источног Сарајева који ће бити финансирани из кредитног задужења. Ријеч је о одлуци Скупштине града да финансира двадесетак пројеката са 3,3 милиона KМ, а пројекти су распоређени на подручју свих шест градских општина.

Вуковић истиче да ће на подручју општине Соколац реализовати неколико пројеката који се односе на саобраћајну инфраструктуру.

На подручју Источног Старог Града помоћи ће завршетак ватрогасног дома, те изградњу полицијске на подручју Требевића, која је потребна ради безбједности све већег броја туриста, али и домаћег становништва.

На подручју општине Пале биће финасирана изградња атлетске стазе и реновирана спољашњост Kултурног центра, а на простору Јахорине грађена амбуланта и туристички инфо-биро.

“На подручју Источног Новог Сарајева помоћи ћемо изградњу језера које треба да употпуни урбану зону која се заокружује у ужем језгру општине. На молбу Митрополије дабробосанске, помоћи ћемо изградњу духовног центра `Свети Сава`, који је планиран у Алеји старосједилаца. Ријеч је о велељепном објекту који ће бити вриједна грађевина у власништву Митрополије“, истиче Вуковић.

Он каже да је на простору Источне Илиџе планирано да се подржи рјешавање имовинскоправних односа за изградњу улица које спајају општину са Источним Новим Сарајвом, али ће помоћи и изградњу гимназије заједно са републичким институцијама које су обећале помоћ.

На простору општине Трново помоћи ће санацију и доградњу санитарне депоније на локалитету Kрупачких стијена.

Вуковић напомиње да град Источно Сарајево може без проблема да поднесе кредит јер је степен задужености на девет посто, а законска могућност је да се градови и општине могу задуживати до 18 посто.

Говорећи о активностима и резултатима у протеклој години, Вуковић подсјећа да је свечано обиљежено 25 година од формирања града.

Ове године, на његову иницијативу, републичке власти прихватиле су да 16. марта буде обиљежен егзодус сарајевских Срба који су платили цијену стварања Републике Српске у Дејтону.

“Ово је још једна година која је завршена добрим пословањем града Источно Сарајево, опет смо показали да управљамо на ваљан начин средствима грађана“, каже Вуковић.

 

 /Срна/