ТУРИСТИЧКЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СВЕ ПОСЈЕЋЕНИЈЕ

1795

Протекла зимска туристичка сезона на Јахорини била је успјешна – то потврђује податак да су долазили гости из 54 државе, истиче директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић.

Он наводи за Срну да су томе допринијела улагања на Јахорини и Равној планини, која је постала озбиљан скијашки центар.

„Сигурно је да ће и све будуће инвестиције допринијети већем броју гостију, јер, према овим подацима, из мјесеца у мјесец биљежи се све већи број ноћења“, напомиње Тошић.

Он открива да су имали састанак са менаџментом Олимпијског центра „Јахорина“ и хотелијерима када је договорено да, највјероватније, посљедњег викенда у јуну отворе љетњу туристичку сезону са богатим програмом који би трајао три дана.

„На крилима зимске туристичке сезоне, која је била и те како добра, са правом можемо очекивати да ће и љетња бити бар упола успјешна“, каже Тошић.

Радови на систему вјештачког осњежавања на Јахорини теку планираном динамиком, као и на вјештачком језеру, које ће бити у функцији до отварања љетње туристичке сезоне.

„План је да се унаприједе скијалишта, гдје ћемо имати пар километара нових стаза и да буде завршено вјештачко осњежавање, јер туристичке агенције тада са сигурношћу могу да понуде у својим пакетима Јахорину као дестинацију која гарантује скијашке дане и сигурност туристима који дођу“, напомиње Тошић.

Он открива да ће на вјештачком језеру бити бројних садржаја, а посебно је интересантно што се налази на врху планине – и то ће бити један бисер љетње понуде на Јахорини.

Тошић подсјећа да град Источно Сарајево важи за пријестоницу зимског туризма у БиХ, али да има богату љетњу понуду, јер, осим Јахорине, која је најпрепознатљивија, у понуди су још три познате планине.

„Равна планина је постала и скијашки центар и велико излетиште гдје се може уживати и у пјешачким и бициклистичким стазама, а оно што је посебно краси су два извора природне изворске воде“, истиче он за Срну и напомиње да гости могу уживати и у панорамској вожњи гондолом и садржајима на вјештачком језеру.

Он подсјећа да је ту и Требевић, као велико излетиште, које је доживјело експанзију захваљујући реализованим инвестицијама и сада нуди бројне садржаје – вожња возићем „Ћира експрес“, мини-зоолошки врт, паркићи за дјецу, као и садржаје на води.

Тошић наглашава да је ту и Романија, која је, осим нетакнуте природе, препознатљива по романијским специјалитетима.

Туристичка организација града Источно Сарајево у својој понуди има и пећину Орловача, једну од најљепших у БиХ, која је веома посјећена, а њена предност је у томе што се налази у непосредној близини магистралног пута.

Тошић наглашава да су ту и пећина на извору ријеке Миљацке у Кадину селу, као и Новакова пећина на Романији.

„Имамо понуду за све госте који су жељни адреналина, боравка у природи, уживања у нетакнутој природи, јер смо богати планинама, ријекама, извориштима и излетиштима“, поручује Тошић.

 

 

/Срна/