ВУКОВИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО – МЈЕСТО ОПСТАНКА СРБА

1696

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је Срни да је циљ да се Источно Сарајево равномјерно развија, у складу са могућностима шест општина које се налазе у његовом саставу.

Поводом крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског Зимоњића, која ће бити прослављена у недјељу, 17. септембра, Вуковић је нагласио да је у периоду између двије славе град очувао стабилност у финансијском, политичком, организационом и сваком другом смислу, те најавио да ће се и у будућности радити на његовом развоју и стварању бољих услова за живот грађана.

„Сви морају да имају уважавање према граду Источно Сарајево као мјесту опстанка и останка Срба и других народа на подручју Сарајевско-романијске регије. Осим тога, Источно Сарајево, односно Пале, представља и мјесто настанка Републике Српске – ту чињеницу треба уважавати и не треба се са њом поигравати“, нагласио је он.

Према његовим ријечима, приоритет града је развој Универзитета у Источном Сарајеву, јер је то један од разлога зашто је ова средина најпожељније мјесто за живљење у овом дијелу Републике Српске.

Вуковић је рекао да је постајање факултета у Источном Сарајеву важно за дугорочни останак људи на овим просторима и перспективу младих.

Према његовим ријечима, за град Источно Сарајево туризам је једна од најважнијих привредних грана, а Јахорина је локомотива која покреће све микродестинације на подручју града.

„Када је ријеч о Олимпијском центру `Јахорина` примјећујемо позитивне помаке, а охрабрујуће је што је за директора именован Дејан Љевнаић, који је Копаоник подигао из пепела“, каже он и додаје да то обећава да ће доћи до позитивних промјена на олимпијској планини, те да ће се завршити и вјештачко осњежавање.

Ако на Јахорини постоји позитивна ситуација, каже Вуковић, онда ће она бити таква и на Требевићу, Романији, Равној планини, пећини Орловача, на Кадином врелу и другим микродестинацијама на подручју града.

Говорећи о недавној посјети предсједника Србије Александра Вучића Источном Сарајеву, градоначелник Вуковић је истакао да она на неки начин представља признање народу који је у ратним околностима створио град који је данас пријатно и, можда, најпожељније мјесто за живот од Бијељине до Требиња.

Он је напоменуо да је током сусрета са Вучићем издвојио два пројекта који имају и градски и републички значај, а нису посебно везани ни за једну локалну заједницу. То су, каже он, изградња музеја Републике Српске на Палама, који је важан за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата и завршетак зграде позоришта у Источном Новом Сарајеву.

Вуковић је најавио да ће у недјељу, 17. септембра, обиљежавање крсне славе Светог Петра Сарајевског Зимоњића почети Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Петра Сарајевског Зимоњића у Војковићима, након чега ће бити обављен обред ломљења славског колача и пригодан програм, уз додјелу признања заслужним појединцима и колективима.

Он је подсјетио да прослава крсне славе ове године, у односу на претходне, има посебно значење јер је недавно устоличен новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом