СТОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ ВОДОСНАБДИЈЕВАЊА У СОКОЛАЧКИМ СЕЛИМА УСКОРО ЋЕ БИТИ РИЈЕШЕН

1143

Прије три године начелник општине Соколац Милован Бјелица и тадашњи начелник општине Рогатица Томислав Пухалац,  потписали су протокол о међусобној сарадњи и реализацији заједничког пројекта, снабдијевања водом соколачке мјесне заједнице Бјелосављевићи и сусједне мјесне заједнице Стјенице на подручју општине Рогатица. Реализацијом овог пројекта водом ће се снабдјети више од 100 домаћинстава у безводним соколачким селима: Ђедовци, Озерковићи, Врбарје, дијелу Павичића и неколико села на рогатичком мјесном подручју Стјенице до Сочица.

Предузеће “Хидрополет” из Рогатице недавно је урадило цјевовод на дионици 3,5 километра  од сабирног  базена на Витњу до села Озерковићи. То је био повод да се јуче у порти манастира Пресвете Тројице окупе мјештани, свештенство Црквене општине Соколац и представници локалне власти. Овом догађaју присуствовао је и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић.

– Мало је оних који су нам повјеровали да ће овај пројекат да се реализује. Захваљујући првенствено Министру вањске трговине и економских односа БИХ Мирку Шаровићу који је био инцијатор пројекта, као и другим људима који имају добре позиције у државним институцијама, урађено је и више од очекиваног. Вриједност овог пројекта је 4,5 милиона марака, а општина Соколац издвојила је близу 700.000 КМ. Хвала богу па ће ускоро 800 домаћинстава  у овим од памтивјека безводним крајевима да добије воду, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Он је додао да кроз следећу фазу пројекта, треба да се ради цјевовод до Манстира Свете Тројице у Озерковићима, и даље према домаћинствима Бјековића и Зорановића. Такође је истакао да је у разговору са представницима Града Источно Сдарајево и општине Пале договорено да се водовод у дужини од 2 километра уради до засеока Јакшин до.