ИСТОЧНА ИЛИЏА- Болница „Србија“ да добије статус универзитетске болнице

391

Болница „Србија“ у Источном Сарајеву треба да добије статус универзитетске болнице, рекао је директор ове здравствене установе Небојша Шешлија у обраћању одборницима Скупштине општина Источна Илиџа.

Шешлија је рекао да ће тиме болница добити на значају, али и кориштењу кадра чиме би се унаприједио и ниво пружања здравствених услуга за грађане.

Он је пред одборницима образлагао Студију о функционисању и одрживости болнице, која је рађена у сарадњи са градом и Економским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву с циљем да се скрене пажња на ситуацију у овој здравственој установи.

Одборници су примили к знању информацију о Студији и с тим у вези је усвојен сет закључака с циљем да се истакне важност ове здравствене установе која је један од стубова развоја Источног Сарајева.

Шешлија је новинарима рекао да болница тренутно функционише стабилно, а да су прошлу годину завршили с позитивним пословањем, те напоменио да значајан дио посла раде и љекари са других клиника за које је потребно обезбиједити финансијска средства.

Он је захвалио Скупштини општине што је ову информацију разматрала на сједници, изразивши наду да ће се ова локална заједница укључити у финансирање долазака љекара са других клиника.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је током дискусије о стању у Болници „Србија“ истакнута потреба да се промијени сет закона, као и да неопходно да добије статус универзитетске болнице.

Усвајањем закључака, навео је Божовић, указано је да је Болница „Србија“ стратешки најважнија здравствена установа за становнике Источног Сарајева, на источном дијелу Републике Српске и да треба да има посебан статус.

Божовић је рекао да су одборници разматрали и информацију о одговору Делегације ЕУ у БиХ у вези брзом саобраћајницом Сарајево-Фоча, која дјелимично пролази кроз општину Источне Илиџе, гдје је наведено да у овој фази не могу да промијене пројектни задатак, који је неприхватљив за ову локалну заједницу.

„Умјесто да се кроз тај пројекат дође у ситуацију да се мултипликују привредни субјекти, да се генеришу нове вриједности да Источна Илиџа искористи долазак те брзе саобраћајнице, долазимо у ситуацију да ће све то што буде урађено лоше утицати на развој ове локалне заједнице“, истакао је Божовић и додао да ћесе искористити сва потребна правна средства да се стопира реализација пројекта на такав начин.

Прихватљиво је, објаснио је Божовић, да се чува коридор овог пута у ширини од 30 метара, јер се на одређеним дијеловима предвиђа да ширина буде већа од 40 метара што би утицало на уклањање одређених изграђених објеката који имају сву потребну документацију.

Замјеник шефа Клуба одборника СНСД-а у СО Источна Илиџа Милош Голијанин похвалио је рад Болнице „Србија“ и указао на потребу за додатном помоћи локалних заједница у њеном финасирању, првенствено гостујућијих љекара.

Он је додао да су међу тачкама сједнице, поново била разрјешења и именовања чланова управних и надзорних одбора, као и директора јавних установа и предузећа, а обично је ријеч о истим људима.

„Желимо да искажемо незадовољство зашто о томе сваких 90 дана морамо да се изјашњавамо, зашто да не именујемо људе на мандатни период колико је законом предвиђено“, истакао је Голијанин.

/Срна/